MEDICINA

Orál­szex­hez jár­hat ez a kis extra

Férfiak szá­mára nem lé­te­zik iz­ga­tóbb a szex­ben, mint ami­kor a nő szá­já­val csó­kolja a gyö­nyört. Saj­nos az orá­lis szex­nek lehet egy ho­za­déka, amire ál­ta­lá­ban se a nő, se a férfi nem szá­mít. A kel­le­met­len extra akár ha­lá­los is lehet!
  • Szerző: ripost

Nézett már rád furcsán a fogorvos vizsgálat közben? Előfordulhat, hogy olyat lát szádban, ami több, mint egy szuvas fog! Ne döbbenj meg és ne legyél zavarban, ha netán a  szexuális életedről is kérdezősködik!

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay
EZEKET OLVASTAD MÁR?

A legújabb tanulmány szerint a szájüregben kialakuló daganatok 70 százalékáért a szexuális úton terjedő humán papilloma vírus a felelős. Ez a gyilkos vírus a  leggyakoribb szexuális úton átadható fertőző megbetegedés. A méhnyakrák kialakulásáért is okolható, de orális szex útján is fertőzhet. Tünetei az állandó torokfájás, a fülfájás, a nyirokcsomók megnagyobbodása, a fájdalmas nyelés vagy a hirtelen fogyás.

Amerikai szakemberek arra biztatják a fogorvosokat, hogy a szűrés mellett vállaljanak aktívabb szerepet a megelőzési lehetőségek hirdetésében. Tehát a higiénikus szájápolás és rendszeres fogorvosi ellenőrzés mellett javasolják a pácienseknek a HPV elleni védőoltást és a megfelelő szexuális védekezést.

Magyarországon évente mintegy 3 ezer embernél fedeznek fel szájüregi daganatot. Nálunk az elsődleges észlelők a háziorvosok, akik a vizsgálat során a szájüreget is átnézik, a nyirokcsomókat is megvizsgálják és gyanús elváltozás esetén vizsgálatra küldik páciensüket. Ám a megelőzés a legfontosabb. Az orvosok az javasolják, minden szexuális életet élő ember évente egyszer menjen el HPV szűrésre és fontolja meg a védőoltást.