FITTFAZÉK

Ez a ka­rá­csony leg­jobb sü­tije: ebből bár­mennyit ehetsz nem hízol

Ezek a mu­ta­tós kis gyü­mölcs­ko­sár­kák liszt- és cu­kor­men­te­sen ké­szül­nek, így ala­csony szén­hid­rát tar­tal­múak. Ezt edd, ha nem akarsz plusz ki­ló­kat fel­szedni az ün­ne­pek alatt.

A brandy és a fűszerek igazi karácsonyi hangulatot idéznek. Alacsony szénhidrát tartalmú,  szárított gyümölcs-, cukor-, liszt nélküli, így bátran ehetsz belőle. A bolti édességek helyett ezt készítsd el! Előkészítés: 20 perc, sütés: 20 perc

Fotó: 123RF

HOZZÁVALÓK (kb. 8 db gyümölcskosár):

A liszt nélkül készült süti kehelyhez:

  • 150g mandulaliszt v. őrölt mandula
  • 1 közepes tojás
  • 1 ek kókuszliszt
  • 1-2 ek stevia kristály (vagy más édesítő)
  • ½ tk őrölt fahéj
  • ½ tk őrölt szerecsendió

A karácsonyi ízekkel gazdag töltelékhez:

  • 1 kis (reszelés előtt kb.150g) alma, reszelve
  • 50g vaj
  • 1-2 ek stevia kristály (vagy más édesítő)
  • ¼ tk őrölt fűszerkeverék
  • ¼ tk őrölt kardamon
  • ¼ tk őrölt szegfűszeg
  • ¼ tk őrölt szerecsendió
  • 75g mandulaliszt (vagy darált mandula)
  • Brandy az ízesítéshez

A brandys tejszínhabhoz:

  • tejszínhab
  • brandy és édesítő az ízesítéshez
Fotó: 123RF

ELKÉSZÍTÉS:

Süti kehely:

1. Tedd az összes hozzávalót egy keverőtálba, és egy villával dolgozd össze, míg lágy, sima tésztát nem kapsz. Vízzel vagy mandulaliszttel szabályozd a sűrűségét. Ha túl lágy, szétesik.

2. Vékonyra nyújtsd ki a tésztát 2 sütőpapír közt, és egy nagy vizespohárral vagdoss ki körszeleteket, picit nagyobbakat, mint amekkora a sütőformád.

3. Nyomj minden formába 1-1 tésztát, és helyezd sütőlapra (Legszebben a szilikonos formában sül). Süsd 10 percig 180 Celsius fokon. Vedd ki a sütőformából, és a sütőlapra visszahelyezve süsd még 2 percig, míg kissé megbarnul.

Fotó: Pinterest

Töltelék karácsonyi ízekkel:

1. Egy serpenyőben olvaszd meg a vajat a reszelt almával együtt, alacsony hőmérsékleten.

2. Add hozzá a többi hozzávalót (a brandy kivételével), és 1-2 percig forrósítsd.

Eközben a címlapon

3. Vedd le a lángról, és ízesítsd 1-2 ek brandyvel.

4. Amikor kihűlt, oszd el a süti alapokon.

Brandys tejszínhab:

1. Óvatosan verd föl a tejszínhabot, míg lágy csúcsban meg nem áll.

2. Ezután az édesítővel verd majdnem keményre, majd keverd bele a brandyt.

Tálaláshoz:

1. Koronázd meg a töltött kosárkákat a brandys tejszínhabbal.