OTTHONKA

Ez a japán há­zi­asszony na­gyot al­ko­tott: íme, a ta­ka­rí­tás 7 pa­ran­cso­lata

Marie Kondo rend­ra­kási mód­szere eddig csak köny­ve­i­nek ol­va­sóit hó­dí­totta meg. Most azon­ban egy té­vé­so­ro­zat is ter­jeszti a mód­szert, amely­nek se­gít­sé­gé­vel nem csak a la­ká­sunk, hanem az éle­tünk is ren­de­zet­tebb, és végső soron bol­do­gabb lehet. Íme, az alap­el­vek, ame­lyek nyo­mán te is el­kezd­he­ted a rend­ra­kást.

Örülj a változásnak

Sokan félnek a változástól, pedig jobb lenne, ha örülnénk neki. Épp ezért a legjobb, ha az idejét múlt dolgokat, például a régi újságokat, vagy a divatjamúlt dekorációkat könnyű szívvel selejtezzük le.

A rendetlenség rosszabbat tesz a kapcsolatodnak, mint hinnéd

A rendetlenség stresszessé, idegessé tesz – így pedig a családod is a legrosszabb oldaladat látja. Ráadásul a rengeteg cucc a gondolkodást is lassítja, így könnyebben ragadtok bele ugyanabba a rossz kerékvágásba.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Dobd ki, amiben nem leled örömöd

Szelektálni lehet aszerint is, hogy valami praktikus, hasznos vagy értékes-e. Marie Kondo KonMari-nak elnevezett módszerében viszont a legfontosabb kérdés: örömödet leled-e az adott tárgyban. Ha nem, akkor egyszerűen szabadulj meg tőle.

Fotó: Pixabay
Fotó: Pixabay
Légy hálás

Marie Kondo szerint minden tárgynak köszönd meg a szolgálatát – még annak is, amitől megválsz. Lehet, hogy elsőre ez furcsának hat, ám a hála nagyon fontos dolog, amelytől sokat javul a hangulatod.

A tárgyaknak van szentimentális oldala is

Marie Kondo szerint egyáltalán nem gond, ha olyasmit is megtartasz, aminek csak érzelmi értéke van – de csak akkor, ha ez örömet szerez neked.

Elképesztő mennyiségű ruhánk van

A KonMari módszer első lépése, hogy a különböző típusú ruhákat egy kupacba hordjuk, és ebből szelektálunk. Ilyenkor általában kiderül, hogy elképesztő mennyiségű ruhánk van, ám ennek csak töredékét viseljük rendszeresen. Érdemes már a vásárlásnál is válogatósabbnak lenni, és csak azt megvenni, amit tényleg sokszor veszel majd fel.

Eközben a címlapon

Fotó: Pixabay
Fotó: Pixabay
Nemcsak a nagy dolgok változtathatják meg az életedet

A rendrakás nem különösebben nagy dolog, mégis fontos: egy rendes lakás otthonosabb, amelyben a kapcsolatok is szorosabbá válnak. Ráadásul a tárgyaink szelektálásával belül is rendet rakunk. De van, hogy egyszerűen csak egy fiók válik rendezettebbé – ezzel sincs semmi baj, nem kell minden nap nagy eredményeket várni.