DIÉTA

Ez a gyü­mölcs segít meg­aka­dá­lyozni az el­hí­zást és a cu­kor­be­teg­sé­get

Egy új ku­ta­tás sze­rint a mangó va­ló­sá­gos szu­perétel: ki­váló rost­for­rás és gyul­la­dá­cs­ök­kentő ha­tás­sal is bír. Ezen kívül segít rend­ben tar­tani a bél­fló­rá­dat.

A diétázók régóta esküsznek a grapefruitra és az ananászra, de a mangóról eddig kevesen tudták, hogy szintén remek fogyókúrás gyümölcs. Egy új kutatás viszont azt is igazolta, hogy a mangó segíthet megelőzni az elhízást, és a 2. típusú cukorbetegséget, mivel hozzájárul a belek hasznos baktériumflórájának rendezéséhez.

Fotó: Pinterest
Fotó: Pinterest

A zsírban gazdag étrend kellemetlen mellékhatása, hogy felboríthatja a bélflóra egyensúlyát. Ilyenkor csökken a jó hatású bélbaktériumok száma, ez pedig az immunrendszer működésére is hatással van. Kutatók szerint viszont a bélflóra közvetlen hatással van az elhízásra, és az azzal járó egészségügyi problémákra, amilyen például a cukorbetegség.

EZEKET OLVASTAD MÁR?
Fotó: Pinterest
Fotó: Pinterest

Az új amerikai tanulmány során 60 egeret osztottak különféle étrendet követő csoportokba 12 hétre. A kontrollcsoportban az elfogyasztott kalóriák 10 százaléka zsiradékból származott. A zsírdús étrendet követőknél a napi kalóriák 60 százaléka származott zsiradékból, míg volt két másik csoport is: ezek az egerek szintén zsírban gazdag étrendet követtek, de az elfogyasztott kalóriák egy, illetve 10 százaléka mangóból származott. A zsírban gazdag étrendek tápanyagtartalma hasonló volt. A vizsgálat elején fennálló állapottal szemben a 12 hét végén azoknál az állatoknál, akiknek az étrendjét mangóval egészítették ki, volt a legkevesebb a jótékony hatású bélbaktériumok számának csökkenése.A kutatás vezetője, Edralin Lucas professzor szerint ennek az lehet az oka, hogy a mangó remek rostforrás, amely hatékony az elhízás ellen, és a bélflórát is segít rendben tartani. Korábbi vizsgálatok szerint a mangó gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal bír, javítja az emésztést, és körülbelül 20 különböző vitamint és ásványi anyagot tartalmaz.

Az persze egyelőre még kérdés, hogy az embereknél is ugyanúgy hat-e a gyümölcs, mint az egerek esetében, de a kutatók szerint ez az eredmény már biztató.