DIÉTA

Ez a grafika meg­mu­tatja, mit művel a cukor a tes­ted­del

Azt már rég­óta tud­juk, hogy a cukor ár­tal­mas, ám egy sze­let süti lát­tán haj­la­mo­sak va­gyunk meg­fe­led­kezni róla, hogy va­ló­já­ban mennyire. Egy brit cég azon­ban döb­be­ne­te­sen erős ké­pek­kel mu­tatja meg a cukor pusz­tí­tá­sát.

A cukor az agytól a nemi szervekig, a hangulatunktól a fogainkig szinte mindent képes tönkretenni. Egy brit egészségbiztosító most részletesen is megmutatja, hogyan.

A szívet sem kíméli a cukor (Fotó: Daily Mail)
A szívet sem kíméli a cukor (Fotó: Daily Mail)

A legnagyobb veszélyben a gyerekek vannak, akiknél a sok cukor hatására nagymértékben nő az elhízás és a kettes típusú cukorbetegség veszélye, ezek pedig hosszú távon a szívet is károsítják. A fogak tönkretételén túl a cukor az immunrendszert is megbénítja: 100 gramm cukor elfogyasztása, ami egyébként egy palack üdítő cukortartalma, a következő öt órában 40 százalékkal is csökkenhet a fehérvérsejtek aktivitása, ami azt jelenti, hogy ebben az időszakban a szervezet sokkal fogékonyabb a fertőzésekre.

EZEKET OLVASTAD MÁR?
Ilyen egy cukortól elzsírosodott máj (Fotó. Daily Mail)
Ilyen egy cukortól elzsírosodott máj (Fotó. Daily Mail)

A felnőttek sem állnak ellen könnyen a pusztításnak. A cukor többek között depressziót, szorongást is kiválthat,mivel beleavatkozik az ingerületátvivő anyagok termelődésébe és működésébe. De hosszú távon akár még az időskori memóriazavarok is erőteljesebben fenyegetik a cukorfogyasztókat.

A fogak mellett a bőrt is tönkreteszi, a kollagénrostok roncsolása miatt a bőr nehezebben újul meg, vagyis hamarabb öregszik. A cukor okozta túlsúly már eleve növeli a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát, de a cukor még össze is húzza az ereket, növelve a vérnyomást. Ennek kockázata különösen a menopauza után járó hölgyek esetében nagy. A jó koleszterin szintjét is képes csökkenteni, ami további szív- és érrendszeri kockázatot jelent. A máj esetében a nem alkoholos eredetű zsírmáj kialakulásának kockázatát növeli, de az elhízáson és a kettes típusú cukorbetegségen keresztül a vesét is tönkreteheti.

A belekben görcsöket, puffadást okozhat, és hozzájárulhat a irritábilis bél-szindróma tüneteinek súlyosbodásához. A férfiak esetében a prosztatarák kockázatát emelheti, és a cukorbetegségen keresztül merevedési zavarok kialakulásához is vezethet. Nők esetében a nemi szervi fertőzések kockázata nő, különösen a cukorbetegek esetében nagy a kockázat. Megéri?

Ha szeretnéd látni a grafikákat, itt megteheted.

Eközben a címlapon

Forrás: Daily Mail