FAZÉK

Ez a eperpite mindent visz és még sütnöd sem kell!

A korán jött hő­ség­ben ne­hogy be­kap­csold a sütőt! Ké­szíts in­kább il­la­tos, epres-tej­szí­nes tor­tát, sütés nél­kül. Ebben a re­cept­ben a sze­zon ked­venc gyü­möl­cse kerül a töl­te­lékbe, zse­lébe, dí­szí­tés­ként a te­te­jére. Nincs olyan, hogy túl sok, ha eper­ről van szó.

A korai, forró nyárban jólesik egy kis gyümölcsös desszert. De ki szeretné ehhez még jobban felfűteni a konyhát? Mutatunk egy tortareceptet, amihez nem kell bekapcsolnod a sütőt.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Érdemes előző nap elkészíteni, hogy a hűtőben legyen elég ideje jól összeállni. A tészta alapja darált oreo keksz, a töltelékébe pedig friss, illatos eper kerül.

Hozzávalók:

  • 250g oreo keksz/ vagy pilóta vagy bármilyen vaníliás keksz
  • 6ek vaj, olvasztott
  • 200g friss eper
  • 1 ½ ek zselatin
  • 3ek hideg víz
  • 300g tejszín
  • 2/3 csésze (80g) porcukor
  • 1tk (5g) vaníliakivonat
  • 100g friss eper, félbe vágva, szeletelve
  •  tetejére pár szem friss eper (zöld csumájával együtt, félbe vágva) és néhány oreo keksz

Elkészítés:

1. Konyhai robotgépben daráld morzsa állagúra a kekszet.

2. Olvaszd meg a vajat, és öntsd a kekszmorzsára. Kapcsold be a gépet, és keverd addig, míg a vaj jól át nem járja a morzsát.

3. Töltsd a piteformába. A szélét, mint a pitéhez, kicsit húzd föl. Egy kanállal jól nyomkodd és simítsd le mindenütt. Tedd a hűtőbe, míg elkészíted az epres tölteléket.

4. A töltelékhez tedd az epret a turmixgépbe, és pürésítsd.

Eközben a címlapon

5. Öntsd a zselatint és a vizet egy kávékiöntőbe, és hagyd megduzzadni 5-10 percig. Ezután nagyon lassú tűzön oldd föl. Az olvasztott zselatint öntsd az eperpüréhez. Keverd el.

6. Egy tálban botmixerrel verd sűrűre a tejszínt. Szórd bele a porcukrot, és ezzel keverd tovább. A vaníliakivonatot is hozzáöntve, verd nagyon keményre.

7. Töltsd hozzá az eperzselét, és finoman forgasd bele. Add hozzá a friss epret is. Keverd el, és az egészet halmozd a lehűtött tortaalapra.  Simítsd el a tetejét, és tedd a hűtőszekrénybe pár órára vagy egy éjszakára, hogy megszilárduljon.

8. Tálaláshoz díszítsd a tetejét félbe vágott eperrel és oreo keksszel. Szépen mutat, ha színnek egy kis zöldet is hagysz a megmosott, lecsepegtetett epren. Forró késsel szeleteld.

NÉZD MEG A VIDEÓBAN, HOGY KÉSZÜL: