MEDICINA

Ez a bi­zarr étel so­ka­kat meg­ment­het a rák­tól! Egyél te is be­lőle!

Köz­is­mert, hogy egyes zöld­sé­gek és gyü­möl­csök fo­gyasz­tása meg­véd a da­ga­na­tos be­teg­sé­gek ki­ala­ku­lá­sá­tól. Ku­ta­tók azon­ban ki­fej­lesz­tet­tek egy szu­per ételt is, ami még ha­tá­so­sabb lehet el­le­nük.

Szingapúri kutatók kifejlesztettek egy csodaszert a vastagbélrák megelőzésére és gyógyítására. Bebizonyították, hogy a brokkolival készült probiotikus joghurtnak különlegesen jótékony hatása van a betegségre.

A Natura Biomedical Engineering által publikált kutatás szerint a brokkoli alapú probiotikus joghurt megelőzheti és kezelheti a vastagbéldaganatot. Megöli a vastagbélrákos egerek ráksejtjeinek 75%-át, a laboratóriumban növesztett daganatos sejtek 95 %-át. A kísérletben részt vett egereknek harmadakkorára csökkent a daganata, mint a kontrollcsoporté.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Probiotikum+brokkoli

Dr. Matthew Chang és Dr. Chun Loong biokémikus professzorok a gyomorban élő E. coli Nissle (2017) baktériumból géntechnológiai eljárással probiotikumot fejlesztettek, ami a vastagbélrák daganatos sejtjeihez kapcsolódik.  A kifejlesztett probiotikum a brokkoli már ismert rákgyilkos hatóanyagával együtt képes elpusztítani a daganatos sejteket.Az E.coli Nissle génkezelt változata egy olyan enzimet termel, ami laboratóriumi körülmények között a brokkoliban található hatóanyaggal együtt megöli a rákos sejteket.

Fotó: 123RF

A speciális probiotikumokat tartalmazó joghurt segít helyreállítani a gyomorban és az emésztőrendszerben található organizmusok természetes egyensúlyát. Használható rákmegelőzésként és műtét után visszamaradt daganatos sejtek elpusztításában, a kiújulás kockázatának csökkentésében is.

Csak a vastagbéldaganatokra van hatással

Más ráktípusok esetében - mint például a mellrák vagy a gyomorrák - nem hatásos.

A vastagbéldaganat a harmadik leggyakoribb ráktípus

Kapcsolatba hozható a magas zsírtartalmú és alacsony rosttartalmú étkezéssel. Az elhízottság, a vörös húsok, és az alkohol fogyasztása, valamint a kevés mozgás növeli a betegség kialakulásának kockázatát. A zöldségek és gyümölcsök azonban távol tartják a betegséget.

Eközben a címlapon

Az emésztést segítő zöldségek és gyümölcsök közül a vastagbél felső és alsó szakaszát a káposztafélék – káposzta, karfiol, brokkoli, kelbimbó - védik, de a rendszeres almafogyasztás is csökkenti a daganat kialakulását.