MEDICINA

Ez a be­teg­ség fe­nye­get, ha örökké hideg a kezed

Gyak­ran elő­for­dul veled, hogy kezed-lábad kihűl, pedig meleg ruha van raj­tad? Jó, ha tudod, hogy ezt a je­len­sé­get nem­csak a hideg okoz­hatja.
  • Szerző: A

Ha hideg van és fázol, a szervezetedben lévő vér tested belsejébe áramlik, hogy a melegveszteséget megelőzze. Ezáltal kezeid és lábaid vérellátása csökken, hiszen végtagjaidba kevesebb oxigén jut. Ha a azok ismét felmelegszenek, a végtag könnyű piros színe jelzi, hogy a vérellátás normalizálódott. Idáig ez a test természetes reakciója a hidegre.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Ha azok közé tartozol, akinél már a kézfogás során kiderül, milyen hideg a kezük és ez épp nem télen történik, hanem nyáron, akkor gyanakodhatsz, hogy valami más állhat a háttérben.

A lakosság 5-20 százaléka találkozott már a Raynaud-jelenséggel

A Raynaud-jelenség során a környezet hőmérséklet-változásaira sokkal erősebben reagál a szervezet. A kéz és a láb zsibbad és hideg a csökkenő véráramlástól. Ezt a reakciót azonban nemcsak a hideg válthatja ki, hanem stressz is előhívhatja.

Nőknél négyszer gyakrabban fordul elő a jelenség, mint férfiaknál

Fotó: Sulyok László

Az egyes típusú Raynaud-jelenségnek nem ismertek az okai. A kettes típusú a súlyosabb eset, mert más megbetegedésekkel állhat összefüggésben, például a reumás ízületi gyulladással. Két vérteszt segítségével az orvosod gyorsan kiderítheti, melyik csoporthoz tartozol.

Mit tegyél a hideg ellen?

1. Öltözz melegen!Hosszú alsó, thermoruházat és extrameleg cipőtalp télen elengedhetetlen. A kesztyűk közül az ötujjas kesztyű nem tartja annyira a meleget, mint a kétujjas.

2. Ne dohányozz! A nikotin tovább csökkenti a bőr hőmérsékletét és vérellátását, súlyosabbá teszi a problémát.

Eközben a címlapon

3. Sétálj, mozogj, mert a szív annál jobban pumpál, minél több vért szállít és így melegérzetet ad.

4. Igyál citromos-mézes-gyömbéres teát!