MAMAKLUB

Ez a 4 árul­kodó jel azt mu­tatja, te is bul­dó­zer-szülő vagy

A leg­újabb szü­lői stí­lus, a "bul­dó­zer-szülő" túl­megy a he­li­kop­ter-szü­lők min­den­től féltő-óvó, ál­lan­dóan a gye­rek feje fö­lött kö­röző vi­lá­gán. De vajon mit je­lent a a fur­csa ki­fe­je­zés, és miből derül ki, ha va­laki be­le­esik ebbe a hi­bába?

A helikopter-szülő mindig ott köröz a gyerek feje felett, figyelve, hogy minden úgy megy-e, ahogy szeretné. A buldózer-szülő azonban ennél is tovább megy: maga takarítja el a gyerek útjából az akadályokat, nehogy kudarcot, vagy bármi más nehézséget kelljen elszenvednie. De vajon mikor léped át a segítségnyújtás és az akadályok eltakarítása közötti finom vonalat? Íme, 4 jel, amely arra utal, hogy túl sokat teszel.

Fotó: Pixabay
Fotó: Pixabay
Megcsinálod a gyerek háziját

Az utolsó pillanatban derül ki, hogy a gyerek elfelejtette megírni a házidolgozatot? Ha ilyenkor bedobod magad, vázlatot töltesz le az internetről, sőt, akár meg is írod az egészet, akkor könnyen lehet, hogy beleestél a buldózer-szülőség csapdájába. Természetes, hogy nem akarod, hogy rossz jegyet kapjon, de nem volna jobb, ha megtanulná, mi történik, ha nem ad be valamit időben?

EZEKET OLVASTAD MÁR?

A tanárt hívod fel, ahelyett, hogy a gyerekkel beszélnél

Nem írod meg a gyerek helyett a házidolgozatot, inkább aludni küldöd, és írsz egy emailt a tanárnak, amelyben megmagyarázod, miért érdemelne meg egy plusz hetet, akkor sem teszel jobbat, mint az előző esetben. Ráadásul így még abban sem szerez tapasztalatot, hogyan kérjen valamit a tanártól (később pedig majd a főnökétől).

Fotó: Pixabay
Fotó: Pixabay
Másokat hibáztatsz

A gyerek rossz jegyet kapott, te pedig azt mondod neki, hogy a tanár pikkel rá? A kosárlabdameccs felét a kispadon töltötte, te pedig úgy érzed, az edzője nem ismeri el a tehetségét? Ha így intézed el a nehéz helyzeteket, nem arra biztatod a gyerekeit, hogy nézze meg alaposan, mennyit is tesz a cél érdekében. Sokkal inkább azt sugallod neki, hogy mindig neki van igaza, és mindig a másik fél a hibás.

Fotó: Pixabay
Fotó: Pixabay
Nem adsz a gyereknek választási lehetőséget

Azzal, hogy minden akadályt eltakarítasz a gyereked útjából, azt is előírod, miben kell részt vennie, és miben nem. Te választod ki az iskolát, ahová jelentkezhet, rosszabb esetben pedig még a barátait is. Ám ha a hibázás lehetőségét is elveszed előle, nehezen fogja kitalálni, mihez is szeretne kezdeni az életben. Különösen akkor, ha az valami olyasmi, amiről tudja, hogy kívül esik az általad elismert cselekvések körén. Inkább hagyd néha, hogy a saját feje után menjen.

Eközben a címlapon