KÜLFÖLD

Az EP meg­sza­vazta a hu­ma­ni­tá­rius vízum be­ve­ze­té­sét kez­de­mé­nyező je­len­tést

Az Eu­ró­pai Par­la­ment (EP) ked­den, stras­bourgi ple­ná­ris ülé­sén meg­sza­vazta a mig­rán­sok le­gá­lis uniós be­uta­zási ke­re­teit rög­zítő hu­ma­ni­tá­rius vízum be­ve­ze­té­sét kez­de­mé­nyező je­len­tést.
  • Szerző: WM

A határozatról november közepén már szavaztak az EP plenáris ülésén, akkor nem kapott abszolút többséget a javaslat. A jelentéstevő azonban technikai hibákra hivatkozva új voksolást kért. A parlament házbizottságaként működő Elnökök Értekezlete másnap úgy döntött, hogy visszaküldi a témát az illetékes bizottságnak, amely ismét szavazásra bocsátotta az elképzelést.

EZEKET OLVASTAD MÁR?
Fideszes néppárti EP-képviselők szerint ez az eljárás jogellenes. 

A keddi szavazáson  a 429 támogató, 194 elutasító és 41 tartózkodás mellett elfogadott határozatban az EP-képviselők felszólítják az Európai Bizottságot, hogy áprilisig tegyen javaslatot a védelmet kérők legális beutazási lehetőségeit megteremtő közösségi jogi keret kialakítására, olyan humanitárius célú vízum létrehozására, amely lehetővé tenné a menedékkérelem benyújtását az EU-tagállamok unión kívüli külképviseletein.

    

Az új rendszer azt tenné lehetővé a nemzetközi védelemért folyamodók számára, hogy már a külföldi uniós külképviseleteken kérhessék az Európába való belépésre feljogosító vízumukat abban az esetben, ha belépésük egyedüli célja a menekültstátusz kérése. A vízummal az úti dokumentumot kiállító tagállam területére lehetne belépni, kizárólag a menedékkérelmük benyújtása céljából.