FAZÉK

Esz­mé­let­len, mit művel a pis­kó­tá­val a szó­da­bi­kar­bóna!

Ha könnyű és le­ve­gős, pláne so­káig fris­sen ma­radó sü­te­ményt sze­ret­nél, ne is pró­bál­kozz sü­tő­por­ral! A régi öre­gek pis­kó­tá­hoz sose hasz­nál­tak mást, csak szó­da­bi­kar­bó­nát! Mu­tat­juk, miért!

Sokan azt hiszik, süteményt sütni sütőporral kell – hiszen nem véletlenül ez a neve a kis papírtasakban kapható pornak. Pedig ez óriási tévedés, hiszen

EZEKET OLVASTAD MÁR?
a sütőpor forgalomba kerülése, azaz 1920 előtt  is kiváló piskótákat sütöttek a háziasszonyok, mégpedig szódabikarbónával!

Meg kell hagyni, a szódabikarbóna több ok miatt is szerencsésebb választás, ha piskótát szeretnél sütni. A szódabikarbónával készített piskóta tésztája ugyanis sokáig friss marad, nem szárad ki másnapra úgy, mint a sütőporos verzió!

Állaga nem fullasztó, mivel a tészta hosszan megtartja nedvességtartalmát.

Az egyébként részben szódabikarbónát tartalmazó sütőport a kényelmes háziasszonyok kedvére fejlesztették ki. A sütőpor a szódabikarbóna  mellett egyéb (jellemzően savas) összetevőket is tartalmaz -

ezek funkciója, hogy felgyorsítsák a szódabikarbóna hatására a piskótatésztában végbemenő buborékosodási folyamatokat.

A gázképződés gyorsítása azonban azzal a kellemetlen mellékhatással jár, hogy a túlfújódott tészta összeesik, miután kivesszük a sütőből és hamarabb ki is szárad. 

Érdemesebb természetes módon segíteni a szódabikarbónát: ezért mindig keverj a tésztához joghurtot. A joghurt enyhe savai beindítják a szódabikarbóna gázképződési folyamatát és így a sütés során megbízhatóan fújódik fel a lágy tészta. Megbízhatóan,

de nem túlzottan - ahogy azt a sokkal agresszívebben ható sütőpor esetében tapasztalni.

Ennek köszönhetően a sütőből kiemelt piskóta kihűlés után sem zuhan össze. Tortákhoz mindenképpen szerencsésebb szódabikarbónás piskótalapot használni, mert jobban megtartja a krémet.

Eközben a címlapon

Ha a szódabikarbónás piskótát valamilyen zsiradékkal, például vajjal lágyítod, végképp kiiktatod annak a lehetőségét, hogy porózus legyen a tészta állaga, mely hiba a sütőporral készült piskótát minden esetben utoléri.

A tökéletes piskótához tehát ez a csodatrió szükséges:

szódabikarbóna + joghurt + vaj

(Fotó: Pinterest)
(Fotó: Pinterest)

Tökéletes piskóta

Hozzávalók:

  • 2  bögre liszt
  • ½ bögre cukor
  • 4 tojás
  • 1 pohár joghurt
  • 10 dkg vaj
  • 1 1/2 tk. szódabikarbóna
  • 1 csipet só
  • ½ citrom leve és reszelt héja
  • 1 cs. vaníliás cukor

Így készítsd:

1 Kapcsold be a sütőt 170 fokra, bélelj ki sütőpapírral egy tepsit

2. A vajat, a tojásokat, a cukrot és a vaníliás cukrot hadverővel dolgozd össze. Add a keverékhez a joghurtot, a citromlét, a citrom reszelt héját, és folytasd a keverést a habverővel.

3. A kimért liszthez csapd hozzá a szódabokarbónát és a sót, és kisebb adagonként forgasd bele a tésztába. Legalább 3 percig folytasd a keverést.

4. A tésztát öntsd tepsidbe, ha szükséges, egy kanál domború felével simítsd el

5. Tedd a sütit a 170 fokra előmelegített sütőbe, kb. 20-25 perc alatt lesz kész.