RIPOSTER

Em­ber­fej nagy­ságú gom­bát ta­lált egy fi­a­tal nő Nóg­rád me­gyé­ben

Ahogy meg­ér­ke­zett az or­szágba a hi­de­gebb le­vegő, azon­nal re­a­gált a ter­mé­szet. Ilyet még biz­tos nem lát­tál, ezt nézd!

Nógrád megyében élő olvasónk fantasztikus képeket küldött! Anita hobbilovasként gyakran fordul meg az erdőben, de amit ma reggel látott, alig akarta elhinni!

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Hatalmas, emberfejnagyságú gombák nőttek egyetlen éjszaka alatt az erdei csapás szélére.

Ilyen nagy testű gomba Magyarországon egyetlen létezik, ez pedig az óriás pöfeteg. Nagyon finom, ehető, egyetlen fej egy egész család ebédjét megoldja.

Anita délelőtt visszasétált a lelőhelyre és begyűjtötte a gombák 2/3-át. Két kisebb példányhoz nem nyúlt, hogy a néhány napon belül termőképessé váló példányok szétszórhassák a spóráikat, így, ha adottak a körülmények, tovább szaporodhat a helyszínen a pöfeteg.

Eközben a címlapon

Az óriáspöfeteg finom és ehető gomba, a legkisebb rizikó nélkül szedhető.

Mégis minden esetben mutasd meg szakértőnek, csak utána egyél belőle.

Nagyon fontos, hogy a 10-15 cm-él kisebb példányokat sose szedd le, mert ezek könnyen összetéveszthetők a gyilkos galóca fiatal, még burokba zárt példányaival.

A pöfetegféléknek mérgező fajai is vannak, amelyeknek felszíne barnásabb, repedezettebb, és húsuk szürkés, szürkésbarna, vagy fekete, egyikük az áltrifla.