MANI

Erre fi­gyelj, ha por­szí­vót ve­szel

Ezen­túl nem lehet ki­fo­gás, hogy azért nem por­szí­vó­zunk, mert za­var­nánk vele a szom­szé­dot. Az új sza­bá­lyok sze­rint ugyanis csön­de­seb­bek lesz­nek.
  • Szerző: MZ/x

Az Európai Unió egy újabb korlátozása lépett életbe szeptember 1-jén, mely a porszívókat érinti.

Három évvel ezelőtt -többek között- már szabályozták a maximális energiafogyasztást és a motorteljesítményt is. Azóta nem vehetünk 1600 wattnál erősebb gépet.

Emiatt a jelenleg forgalomban levő porszívók jó részét kénytelenek lesznek kivonni a gyártók a forgalomból, de nem ez lesz az egyetlen változás.

Milyen változások jönnek?

  • Csökkenteni fogják a motor teljesítményét, most már csak 900 wattos porszívókat lehet majd venni.
  • Ezzel szemben viszont a porfelszívás teljesítményét növelni kell.
  • A porszívó szűrőrendszeréből kiáramló, tehát a szobába visszafújt levegő tisztaságának is a korábbi szintnél magasabbnak kell majd lennie; a porszívó egészen pontosan maximum 1% port engedhet majd vissza a levegőbe.
  • Csendesebbek lesznek a porszívók, mert a zajkibocsátást is korlátozzák.
  • Sőt, tartósabb gépek jöhetnek, mert a motor élettartamát is megszabták: minimum 500 órát ki kell bírnia.
  • Az energiacímke is változni fog.

Hogyan változik a címke?

A korábbi címkékhez képest szeptembertől az éves energiafogyasztás kategóriájában leszűkítik a betűvel jelölt skálát. Eddig egy készülék tulajdonságainak hatékonyságát az ABC betűivel jelölték A-tól egészen G-ig. Az A „nagyon jó”-t, a G a „nagyon nem hatékony”-t jelentette.

Az új címkéken már csak D-ig terjedő értékek lesznek, viszont bevezetik az A+, A++ és az A+++ jelölést is. Az E, F, G jelölések megszűnésével a rosszabb minőségű porszívók így ki sem kerülhetnek a polcokra, azokat fejlesztenie kell a gyártóknak, hogy legalább egy D hatékonysági jelölést kaphassanak, vagy be kell szüntetni a gyártásukat.

Fotó: Pinterest

Milyen szempontok alapján válasszunk porszívót?

A szakértők szerint az energiacímkén található értékek alapján válasszunk. Az energiaosztályon kívül nagyon fontos a porfelszedési képesség, azaz a DPU-érték. Érdemes átgondolni, hogy otthon a keménypadló vagy a szőnyeg felület a nagyobb, és ennek figyelembevételével olyan modellt választani, ami rendelkezik a megfelelő szívófejekkel és porfelszedési képességgel.

A zajszint szintén fontos szempont lehet a kisgyermekeseknél vagy az arra érzékenyeknél. A por visszabocsátási érték is lényeges döntési kritérium. Érdemes A osztályos modelleket választani, elsősorban az allergiásoknak, de mindenkinek, akinek fontos az otthona tiszta levegője.

Mit jelent ez a gyakorlatban?

Akkor csak kisebb teljesítményű, drágább porszívókat lehet majd kapni? – kérdezhetnénk. Ám nem kell aggódni.A készülékek nem lesznek kevésbé hatékonyak azért, mert kevesebb áramot vesznek fel, és kisebb (max. 900 watt) lesz a teljesítményük! A porszívó készülékek esetében a DPU (Dust Pick Up) az az érték, ami igazán fontos. Ez a szám mutatja a mutatja a szívóerőt!

Tudni kell, hogy egy ilyen készüléknél a motorteljesítmény és a szívóteljesítmény nem (feltétlenül) áll egyenes arányban egymással!  Vagyis az egyik csökkenésével nem kell csökkennie a másiknak is.

Mivel az Ecodesign irányelvek nem csak a motorok teljesítményét szabályozzák, hanem azt is, hogy mennyinek kell minimum lennie a szívóteljesítménynek, ezért nem kell attól tartanunk, hogy rosszabb teljesítményű gépeket kapunk majd.  

Eközben a címlapon

Az pedig, hogy a gyártók az adott elektromos energiából milyen szívóerőt tudnak előállítani, a mérnökök ügyességén múlik, és valószínűleg ez fogja meghatározni a készülékek ára közötti különbséget is!

Irány tehát a bolt?

Ha valaki kiszemelt már egy porszívótípust, akkor igen, hiszen ha az az adott modell nem felel meg minden pontban az életbelépő szabályozásnak, hamarosan már nem fogja tudni megvásárolni. Ha a „wattszám-bűvöletében" választ porszívót, és nem bízik abban, hogy a gyártók alacsonyabb wattszám mellett ugyanazt a szívóerőt fogják tudni felmutatni, akkor is itt az ideje a vásárlásnak.

Ugyanakkor a szigorodó szabályok nyilvánvalóan a vevők érdekeit is szolgálják, így összességében arra számíthatunk, hogy szeptembertől új, korszerűbb modellekkel fogunk találkozni a porszívó webáruházak virtuális polcain.

Fontos tudni, hogy habár elsejétől lépnek életebe az új szabályok, a régebben gyártott és még a boltban lévő készülékeket még eladhatják a kereskedők.