OTTHONKA

Építs ro­var­ho­telt, hogy a gyü­mölcs­fa­vi­rá­gok­ból ter­més le­gyen

Las­san el­tűn­nek a ro­va­rok, be­por­zat­la­nul ma­rad­nak a gyü­mölcs­fák. A ma­ra­dék ro­va­ro­kért már fo­lyik a ver­seny. Csá­bítsd őket a ker­tedbe, ké­szíts bú­vó­he­lyet, mé­hecske szál­lo­dát a szá­mukra. Há­lá­ból meg­ter­mé­ke­nyí­tik a gyü­mölcs­fá­i­dat, és bőven lesz ter­més raj­tuk

Gyönyörű a virágzó gyümölcsfák pompája a kertben.

De ahhoz, hogy termést is hozzanak, szükség van a beporzásra.

EZEKET OLVASTAD MÁR?
Ebben részben a szélre is számíthatunk, de a nagyja munkát a méhek és más rovarok végzik.

A méhészek által gondozott méhkolóniák kaptárokban laknak, de a vadon élő méhfaj és más beporzó rovarok magányosan szálldogáló egyedeit a kertedbe csábíthatod.Ehhez vonzó kis rovarhotelt kell építened.

Érdemes törni magad, mert egyre kevesebb döngicsélő  munkást láthatsz, „köszönhetően” a környezetszennyezésnek és a sok vegyszernek.

A rovarok nőstényei üreges helyeket keresnek, ahová a tojásaikat rakják majd le. Erre a legjobb a rovarhotel.

Milyen anyagot használj fel?

Műanyagflakonból és konzervdobozból is készítheted, de akár üreges téglát is felhasználhatsz.

Látványnak sokkal szebb, ha természetes anyagokból épül. Ha fából szeretnéd, akkor kerüld a kezelt, festett, lakkozott fadarabokat. Praktikus alapanyag a tűzifa kugli.

Eközben a címlapon

Különösen jól mutat a bambuszból készült szálloda, de megfelel bármilyen üreges növényi szár is.

Elkészítés

Külső falak: Először a hotel külső falait szabd le. Ideális méret: 20x30x30 cm. Elöl legyen nyitott.

Tető: Védd meg a kis szállodát az erős, becsapódó esőtől. A lejtős tetőről lecsurog a víz.

Belső lakások: A bambuszrudakat, üreges növényi szárakat vágd a külső fal méretének megfelelő hosszúságúra. Nem baj, ha nem egyforma szélesek, csak ne legyenek csomósak vagy görbék. A végük sima és tiszta legyen, mert az a vonzó a méhek számára.

Belső lakások fából:

A megfelelő méretű fadarabokba, falapokba fúrj 3-15mm szélességű lyukakat. A lyukas előlapot ezután csiszold simára. Így nem akad bele a kis rovarok szárnya.

Hotelszobák rögzítése a hotelben: Helyezd el a lyukakkal kifelé nézve a bambuszrudakat, növényi szárakat vagy kilyukasztott fadarabokat a külső keretbe. Az anyagokat kombinálhatod is egymással. Ha inkább az egyszerűségre törekszel, akkor a csöves növényeket egy zsinórral összekötve is felfüggesztheted, vagy a kilyukasztgatott fadarabot felszögelheted egy napos, széltől-, esőtől védett helyre.

Hová helyezd a méhecske hotelt?

A kertben napos, déli-délkeleti fekvésű helyet keress neki. A bejáratot ne árnyékolják növények. 1 méternél magasabbra helyezd.

Balkon: Az erkélyre, virágládák mellé, ablakpárkányra is felfüggesztheted.

Ősszel és télen be kell vinni meleg helyre?

Nem. Mindig legyen száraz és hideg helyen. Ha ezt a hideg évszakokban az eredeti helyén nem biztosíthatod, keress neki másikat.

Veszélyesek ezek a magányos életmódot folytató beporzó rovarok?

A méhek, darazsak csak nagy tömegben veszélyesek, egyedül nem támadnak. A méhecskehotelben akár egy centiméter távolságból is nyugodtan tanulmányozhatod őket.

Mi történik a hotelben?

A nőstények nektárt, virágport, hernyót hordanak a lyukakba. Erre rakják a petéket, majd az egészet sárdugasszal lezárják. A kikelő kis rovar, miután jól lakott az odakészített élelemmel,  kirágja magát a sárdugón keresztül, és önálló életet kezd.