KÜLFÖLD

Csú­nya ba­kiba fu­tott bele az ENSZ me­ne­kült­ügyi fő­biz­tosa

Hiába is­merte el az ENSZ hi­va­ta­los szerve is, hogy meg­ál­la­po­dás szü­le­tett Iz­ra­el­lel, úgy tűnik, túl korán ittak a medve bő­rére. Az ere­deti terv sze­rint ugyanis több mint 16 ezer af­ri­kai il­le­gá­lis be­ván­dor­lót kül­dött volna Iz­rael több nyu­gati or­szágba.
címkék:
  • Szerző: WM

Izraelben hétfőn hivatalosan bejelentették: a kormány letett arról a tervéről, hogy visszatoloncoljon több tízezer afrikai illegális bevándorlót, és megállapodott az ENSZ Menekültügyi Főbiztosával (UNHCR), hogy közülük több mint 16 ezret nyugati országok fognak átvenni. 

Képünk illusztráció. Fotó: AFP
Képünk illusztráció. Fotó: AFP
EZEKET OLVASTAD MÁR?

Az UNHCR soha nem közölte, hogy mely nyugati országok vennék át a 16 ezer afrikai migránst, de Benjamin Netanjahu a megállapodás televíziós bejelentésében azt mondta:

Kanada, Olaszország és Németország volna hajlandó befogadni őket.

Olaszország és Németország azóta közölte, hogy nem kötött semmilyen hasonló megállapodást, Kanada pedig úgy reagált: van egy megállapodása az izraeli hatóságokkal arról, hogy Izrael felfüggeszti azoknak a kitoloncolását, akik korábban bevándorlási kérelemmel fordultak Kanadához, és kérelmük elbírálás alatt van. Tavaly év végén 1845 ilyen kérelem volt elbírálás alatt.

Az ENSZ-szervezettel kötött megállapodás bejelentése után Netanjahut azzal ostromolták a hagyományos és a közösségi médiában, hogy mondja vissza az egyezséget. Egyesek azzal vádolták, hogy engedett az ellenzéki baloldaliak nyomásának, és elárulta annak a dél-tel-avivi városrésznek a lakosait, ahol a legnagyobb migránsközösség található Izraelben, és amelyet ezért Kis-Afrikának neveznek, mert az ott élő izraeliek egy része azt akarja, hogy toloncolják ki a bevándorlókat.

Figyelek az önök szavára, különösen a dél-tel-aviviakéra

- írta Netanjahu a Facebookon, hozzátéve, hogy találkozót tervez a lakosokkal.

Benjamin Netanjahu (Fotó: EPA)
Benjamin Netanjahu (Fotó: EPA)

Izrael egy biztonságos fekete-afrikai országba küldte volna a migránsokat. Egyes bevándorlók beszámolója szerint hatósági meghallgatásaikon azt mondták nekik, hogy Ruandába vagy Ugandába mehetnek. Hivatalosan mind Ruanda, mind Uganda tagadja, hogy megállapodást kötött volna Izraellel migránsok befogadásáról. Netanjahu késő esti Facebook-bejegyzésében azt állította:

Eközben a címlapon
Ruanda kész volt fogadni a migránsokat, de az utóbbi pár hétben meghajolt az Új Izraeli Alap nevű liberális jogvédő csoport és az Európai Unió "egyes elemeinek" óriási nyomása alatt, és elállt ettől.

Ezért kellett Izraelnek elfogadnia a megállapodást az UNHCR-rel, amely a lehető legjobb kompromisszumos megoldás volt – magyarázta.

címkék: