KÜLFÖLD

Fé­lel­me­tes hírek ér­kez­tek az Isz­lám Ál­lam­ról, erre senki sem szá­mí­tott

Bár az Isz­lám Állam nevű ter­ror­szer­ve­zet el­vesz­tette be­fo­lyá­sá­nak nagy ré­szét a Közel-Ke­le­ten, még így is több tíz­ezer fa­na­ti­kus kö­ve­tője van.
  • Szerző: WM

Az ENSZ jelentése szerint kisebb titkos egységekben élhették túl az Iszlám Állam szimpatizánsai azt, hogy a nyugati szövetségesek végezetes csapásokat mértek állásaikra az elmúlt években. Az ENSZ tanulmányából kiderül, hogy a terrorszervezet korábbi fellegvárainak számító Irakban és Szíriában még mindig legalább 30 ezer fanatikus követő él.

EZEKET OLVASTAD MÁR?
Az említett két országon kívül még Afganisztánban, Líbiában, Délkelet-Ázsiában és Kelet-Afrikában is lehetnek szép számmal nyugvó sejtek.

Az Iszlám Államnak még jó időre szüksége lesz, amire újra talpra tud állni, hiszen több jelentős vezetőjét kivégezték, a többi magas rangú dzsihadista pedig az életét féltve elhagyta a konfliktus zónákat. Az ENSZ jelentése külön felhívja a figyelmet, hogy néhány országban erősebb már az al-Kaida nevű terrorszervezet, mint az Iszlám Állam. A szintén poraiból újra épülő al-Kaida egyelőre a szegényebb afrikai térségekben keres követőket.