RIPOSTER

Ennyit buksz az ap­ró­pén­zen!

Bor­zasz­tóan drága lett pénzt vál­tani: a húsz­ez­rest már alig akar­ják el­fo­gadni a bol­to­sok, de ha túl sok az apród, még drá­gább nagy cím­letre cse­rélni.

Szeptember óta olyan drága a postán a pénzek más címletre váltása, hogy inkább elkerüli, aki csak teheti: ezek a díjak január 1-től tovább nőnek. 

Ha jövőre egy húszezrest szeretnénk hivatalosan felváltani, az 514 Ft-ba kerül - ha papírpénzben kérjük az értékét. Ha csörgős aprópénzt szeretnénk cserébe, akkor 1482 Ft-ot kell érte fizetnünk, azaz 20.000-ből csak 18.518 Ft-ot kapunk majd vissza. 

EZT OLVASTAD MÁR?
Fotó: Markovics Gábor

A hivatalos árazást a Magyar Posta pénzforgalmi díjszabásokról szóló táblázata adja meg: ebben részletesen szerepel, hogy mennyibe is kerül, ha más címletekre szeretnénk átváltani a hivatalos magyar fizetőeszközünket. Nagyon sokba: külön szerződés nélkül a bankjegyeket más papírpénzre a névérték 2,57%-áért, papírpénzt érmére vagy aprót bankjegyre 7,41%-ért váltanak be a postán. 

Ráadásul, ha mondjuk sok aprónk van, azt külön be is kell rollnizni, és érmedobozt kell hozzá venni további 102 Ft-ért. 

fotó: Thinkstock
fotó: Thinkstock

Ez az oka annak, hogy a boltosok már most is alig akarják elfogadni a nagy címleteket: ha külön szerződést kötnek, akkor is csak néhány század százalékkal olcsóbb a pénz kezelése, így ők is sokat buknak az állandó pénzváltogatáson. 

Aki tehát úgy spórol valamire, ahogy az aprót mindig kiteszi a zsebéből egy befőttesüvegbe, az jól számoljon utána: ha a kübli megtelik, akkor sem biztos, hogy futja majd belőle az áhított telefonra vagy repülőjegyre, hiszen húszasokkal és százasokkal mégsem állíthatunk be az utazási irodába... 

Eközben a címlapon