OTTHONKA

Ennyi mindenre használhatod a fenyőtobozt. Most gyűjtsd össze

A fenyőfa a karácsony jelképe. Dekoratív, jellegzetes alakjával, rusztikus anyagával termése, a fenyőtoboz is az ünnepi lakás dísze lehet. Az összegyûjtött tobozok legszebbjeit használhatod fel ehhez, mutatjuk is, hogyan. A csúnyábbacskáknak is adj feladatot: vidd ki a kertbe, sok mindentől megvéd

Mostanában elég nyirkos az idő. Ha majd kicsit felszikkad, sétálj egy nagyot, és közben gyűjts össze egy csomó fenyőtobozt. A különböző fajtájú fenyőknek a toboza is különböző. Izgalmas, ha több fajtát is találsz. A csúnyább, hibás darabok jól szolgálnak házon kívül, a kertben. A legszebbeket díszítésre használhatod. Máris mutatjuk, hogyan.

Gyújtós

Gyűjtsd össze a leégett gyertyacsonkokat. Egy hőálló edényben olvaszd fel. Még jobb, ha az egyikben vizet forralsz, és fölé helyezed a gyertyacsonkokat tartalmazó másik edényt. Vigyázz, nagyon forró az olvadt viasz! Egy nagy csipesszel megfogva mártsd bele a fenyőtobozt. Pár másodpercig hagyd, hogy jól magába szívja az anyagot. Vedd ki, és hagyd megszilárdulni. Ha a téli mínuszokban fával tüzelsz, sokat spórolhatsz ezzel a módszerrel. A bolti gyújtós nagyon drága, de a gyertyamaradék és a fenyőtoboz ingyen van.

Madáretető

Remek ötlet nagyszülők számára is. A kis unoka látogatásakor öröm lesz együtt elkészíteni. Kötözz össze egy csomó tobozt. Mártsd disznózsírba, majd száraz madáreledelbe. Függeszd fel egy fára. Örülnek majd a kis madarak a szíves lakomának.

Csigariasztó

A fenyőtoboz nagyon lassan bomlik le. Ha szétszórod, hosszú ideig működik csigariasztóként.

Mulcs

A toboz gyantás felülete cseppekké bontja a vizet, ezért alkalmas a talajerózió meggátolására. Mulcsként egészben vagy ledarálva is remek. Nyáron a felforrósodástól, télen a fagytól védi a földet.

Állatriasztó

Ha nem szeretnéd, hogy a kutyád, macskád, vagy a beténfergő állatok gödröket ássanak a virágos kertedben, a zöldséges ágyásoknál, szórj szét tobozokat az általuk szívesen látogatott területekre.

Dísz-előkészítés

Ha díszként alkalmazod, és beviszed a lakásba, akkor előbb tisztítsd meg.

1. Szedj le róla minden szennyeződést, rátapadt ezt-azt.

2. Áztasd 10-20 percig egy vödörben, fél csésze ecet és pár liter víz keverékében. Ettől elpusztulnak az élősködők, a penészgomba.

3. Terítsd újságpapírra, és hagyd száradni 1 éjen át. Tedd egy sütőpapírral bélelt tepsibe, és néhány órán keresztül szárítsd 90-120 fokon.

4. Rendszeresen ellenőrizd, nehogy meggyulladjon.

5. Mire kész, tökéletesen kinyílik, száraz lesz és fényes lesz.

6. Hagyd kihűlni, mielőtt kézbe veszed.

Koszorú

Dróttal rögzítsd egymáshoz a tobozokat. Díszítheted fenyőággal, bogyós ágacskával, gyertyával, de önmagában is szép.

Fali díszként vagy a fenyőfára

Felfűzve a tobozokat a karácsonyfát öltöztetheted vele, vagy a falra függesztve a lakást díszítheti.

Vázában

Halmozd a tobozokat egy nagy üvegedénybe, vázába. Nagyon dekoratívak, jól mutatnak.

Asztaldísz terítékhez

Nemes szerkezetével szépen díszíti az ünnepi asztalt. Akár be is festheted, sőt még glitterbe is bemárthatod.

Csomagdísz

Egy szép tobozzal, fenyőgallyal karácsonyivá varázsolhatod az ajándék csomagot.

Bagoly-ajándék

Készítheted ajándékként egy kisgyereknek, de akár egy felnőtt is örülne ennek a kis tudós toboz-bagolynak.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?