MEDICINA

Enni vagy nem enni: le lehet nyelni a dinnye­ma­got?

Sokan van­nak, akik az utolsó magot is ki­pisz­kál­ják a dinnyé­ből, míg mások egy­sze­rűen meg­eszik a gyü­mölcs hú­sá­val együtt. De vajon tény­leg ehető a mag, nem okoz va­la­mi­lyen egész­ség­ügyi prob­lé­mát?

Sokan emésztőrendszeri problémáktól, illetve vakbélgyulladástól tartva hagyják a tányéron a görögdinnye magját. A valóságban azonban nagyon kevés esély van rá, hogy a mag lenyelve valóban vakbélgyulladást váltson ki. A vakbélgyulladásos esetek jó részénél egyébként lehetetlen fényt deríteni a pontos okra.

Ha lenyeled a dinnyemagot, semmilyen gondot nem okoz, egyszerűen csak áthalad az emésztőrendszeren. Legalábbis, ha nem rágod szét. Ha igen, azzal nemcsak, hogy nem ártasz, hanem kifejezetten jót is teszel a szervezetednek, ugyanis a dinnyemagban minden fontos, esszenciális aminosav benne van (ezek a fehérjéknek azok az "építőkövei", amelyeket az emberi szervezet nem, vagy csak kis mennyiségben képes előállítani), és cink, kalcium, vas, valamint B-vitaminok is bőven találhatók benne.

EZEKET OLVASTAD MÁR?