OTTHONKA

Ennél ol­csób­ban úgy­sem tudsz mosni: Jöhet a vad­gesz­te­nye!

Újra itt az ősz és a vad­gesz­te­nye­sze­zon. Tud­tad, hogy a ter­més­ből na­gyon ha­té­kony mo­só­szert ké­szít­hetsz? Mu­tat­juk ho­gyan!
címkék:

Ha nem csak a környezetet, hanem a pénztárcádat is szeretnéd kímélni a mosással, legkézenfekvőbb megoldás a vadgesztenye. Csodaszépek, foltmentesek lesznek tőle a ruhák, és pofonegyszerű elkészíteni. A mosódióhoz hasonlóan ugyanis a vadgesztenye rengeteg szaponint tartalmaz – ez a szappanszerű vegyület teszi lehetővé, hogy az ezekből a termésekből készült anyag tökéletesen tisztítja a ruhákat.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Így készítsd el:

1. Őrlés

5-6 vadgesztenyét tekerj be egy használt pólóba vagy konyharuhába, majd a ruhán keresztül zúzd szét őket kalapáccsal! Ugyanezt megoldhatod egy nagyon erős konyhai szeletelővel is, de akár éles késsel is felvághatod kisebb darabokra. Minél kisebb darabokra őrlöd a gesztenyéket, annál hatékonyabb mosószert kapsz.

2. Forrázás

A megőrölt vadgesztenyét tedd egy befőttesüvegbe, majd adj hozzá egy csésze forró vizet. Először csak egy ujjnyi forró vizet önts az üvegbe, hagyd, hogy átmelegítse, és aztán töltsd bele a többit – így nem fog elcsattanni az üveg. A leforrázott gesztenyét hagyd állni egy éjszakán át.

3. Felhasználás

Eközben a címlapon

Másnapra az üvegben lévő víz tejszerűvé válik. Ezt már használhatod pontosan úgy, ahogy a többi folyékony mosószert. Körülbelül 1-2 deci elég is a vadgesztenye-mosószerből egy mosásra.

Néhány tipp, hogyan használd:

Érdemes megpucolni a gesztenyéket darabolás előtt, ha fehér ruhákatszeretnél mosni velük, illetve tanácsos leszűrni a főzetet, mielőtt a mosógépbe töltöd. Ha nemcsak egy mosásra, hanem például az egész szezonra tervezel, a megőrölt vadgesztenyét tárolhatod szárítva is;  mosás előtti este forrázz le annyit, amennyire szükséged van.

Ha nem akarsz forró vízzel pepecselni, kösd organza zsákba az őrleményt, és dobd a gépbe a ruhák közé! Így nem jutnak a ruhákra és a mosógép szűrőjébe a gesztenyedarabkák.

címkék: