KÜLFÖLD

Sokk Pá­rizs­ban: máris el­bu­kik Eu­rópa meg­men­tője?

Nagy baj­ban van Em­ma­nuel Mac­ron: öt napja fo­lya­ma­to­san tün­tet­nek el­lene a fran­ciák! Ez­út­tal Pá­rizs ut­cáin sza­ba­dul­tak el az in­du­la­tok.
  • Szerző: Kf

A fiatal elnök megválasztásának Brüsszel nagyon örült, Macronban Európa megmentőjét látták, de rögtön kemény feltételek elé állították: Franciaország gazdasági felzárkóztatása érdekében szigorú reformokat kell bevezetnie – ezért a franciák rendszeresen tiltakoznak.

Fotó: Europress / Martin Bureau - AFP
Fotó: Europress / Martin Bureau - AFP
EZEKET OLVASTAD MÁR?

Vasárnap a tömeg az Élysée-palota előtt csapott össze a rendőrökkel, miután több üzletet és banképületet is megrongáltak. A tüntetők között voltak félmeztelen nők, akik így tiltakoztak a reformok ellen, mások petárdákat durrogtattak. Nantes-ban csütörtökön a reformellenes tömeg kukákat gyújtogatott és a rendőröket dobálta.

Macron reformjai 2018 januárjában lépnek életbe: ezek alapján a munkaadók sokkal könnyebben vehetnek fel majd alkalmazottakat, de könnyebben meg is szabadulhatnak tőlük, emellett csökkenti a szakszervezetek hatalmát is. A franciák úgy látják, az elnök a gazdag vállalkozói elitnek kedvez, akik így könnyen kijátszhatják a munkavállalókat. Ráadásul Macron arra készül, hogy megváltoztatja a nyugdíjakat és az egyetemeket érintő törvényeket is, amely újabb ellenállási hullámot vonhat maga után.

Fotó: Europress / Ludovic Marin - AFP
Fotó: Europress / Ludovic Marin - AFP

A héten több mint 200 városban tüntetnek az elnök ellen, valamint országszerte vasutassztrájkokra készülnek.