KÜLFÖLD

Min­den­kit meg­döb­ben­tett Mac­ron: Fran­cia­or­szág is kilép az EU-ból?

Hiába az unió re­form­ja­i­nak egyik él­har­cosa, Em­ma­nuel Mac­ron sze­rint a fran­ciák szí­ve­seb­ben len­né­nek az EU-n kívül, mint belül.
  • Szerző: KF

A francia elnök a BBC-nek adott interjúban tett furcsa kijelentést, ami sokkolta a világot. Andrew Marr a Brexitről faggatta Macront, arra volt kíváncsi, mennyire ért egyet a brit emberek kilépési vágyával. A politikus itt még nagyon diplomatikusan fogalmazott, nem akarta véleményezni a döntést, csak annyit mondott, hogy valószínűleg a globalizáció káros hatásai miatt is akartak függetlenedni a britek. Azonban mikor az újságíró azt kérdezte, hogy hasonló referendumon vajon hogyan voksolnának a franciák, egyértelmű választ adott:

EZEKET OLVASTAD MÁR?
Igen, ugyanez lenne az eredmény. De Franciaországban nagyon más a helyzet. Nem fogadnék magamra, de nagyon keményen harcolnék, hogy győzhessek

– mondta Macron, aki az EU megerősítésének és a többsebességes Európa elvének egyik leghangosabb szószólója.

Fotó: Europress / Thomas Samson - AFP
Fotó: Europress / Thomas Samson - AFP
Fotó: AFP

A francia elnök szerint a középosztály, az idősebbek és a munkásosztály csalódott a közösségben, mert úgy érzik, az utóbbi évtizedekben több káruk származott a tagságból, mint előnyük, és elegük lett a túl sok szabályozásból. Ha népszavazást tartanának, ők kerülnének többségbe, így könnyen megtörténhetne a Frexit is.

Macron még David Cameronnak is odaszúrt egyet: szerinte a korábbi brit miniszterelnök rosszul tette, hogy rögtön egy eldöntendő kérdéses referendumon kérte ki a britek véleményét az EU-tagságról, ahelyett, hogy előbb azt kérdezte volna, miben kéne fejleszteni a közösséget. Állítása szerint ő előbb egy közvélemény-kutatást végezne a franciáknál, csak azután mérlegelné a népszavazás kiírásának lehetőségét. Azonban a francia elnök már így is számos kritikát kapott, amiért nem rendezett a kérdésben referendumot.