INSIDER

Emi­att ke­gyet­le­nül nehéz idén meg­ter­vezni a nya­ra­lást

Ki­szá­mít­ha­tat­lanná vált az idő­já­rás: hol tom­bol a ká­ni­kula, hol zuhog az eső, és senki meg nem mondja előre - a me­te­o­ro­ló­gu­so­kat is be­le­értve -, mikor mire szá­mít­sunk!
  • Szerző: Ripost

Könnyen előfordulhat, hogy épp egy olyan hétre foglalunk vízparti szállást, amikor végig esik, és akkorra tervezünk kirándulást, biciklitúrát, amikor hőségriadó van, extrém UV sugárzással. Az Időkép előrejelzése szerint a következő hetekben a rekkenő hőség és monszunszerű viharok váltják majd egymást – de hogy pontosan melyik mikor várható, azt nem lehet tudni. 

Fotó: Markovics Gábor
"Az idei nyár és a jövő nyarak is hasonlóak lesznek az előző évekhez."

"A légköri folyamatok egyre intenzívebbek, s általában a szélsőségek válnak uralkodóvá.

EZEKET OLVASTAD MÁR?
A szeszélyes jelenségek egyre gyakoribbak lesznek. Egyre gyakoribb a hőségriadó, ami már trendszerű, másrészt viszont egyre egyenetlenebb a csapadék eloszlása is

" - mondta a -nak dr. Juhász Árpád geológus. 

Fotó: MTI

Az egyre növekvő hőmérséklet menetrendszerűen okoz egyre nagyobb viharokat. Minél melegebb ugyanis a levegő, annál több nedvességet tart meg. Mire kiengedi, addigra már óriási mennyiségű csapadék gyűlt össze, és a légnyomáskülönbség miatt hatalmas szelek is keletkeznek. 

"A jelenség oka lehet a globális felmelegedés, ugyanakkor már a múltban is voltak olyan időszakok, amikor nagy meleg és szárazság volt. 1863-65 környékén a Velencei-tó majdnem kiszáradt, s már azt tervezték, hogy felparcellázzák a medrét" – emlékeztetett a geológus.