KÜLFÖLD

El­zú­gott a fran­cia for­ra­da­lom, béke po­ra­ira

66 ezren tün­tet­tek egész Fran­cia­or­szág­ban, fe­le­annyian, mint az el­múlt héten. Mac­ron győ­zött, de a tün­te­tők szá­mára semmi nem ol­dó­dott meg.
  • Szerző: SZM

Minden jel szerint szombaton véglegesen elbukott a Macron-ellenes kis francia forradalom, annak ellenére, hogy a legkitartóbb sárgamellényesek közültüntettek körülbelül 66 ezren, legalábbis a hivatalos összesítés szerint. Ám ez csupán a fele azoknak, akik az elmúlt héten az utcára mentek Franciaország-szerte.

Ennek megfelelően kevesebb, mintegy 168 főt tartóztattak le Párizsban, végül néhányukat elengedték, mert nem találtak náluk semmilyen rendbontásra alkalmas eszközt. Öt fő sérült meg.

Az Actu17 oldalán lévő tudósítások alapján íme néhány esemény:

Szokatlan bemutatóval “vezette fel” az eseményeket Deborah de Robertis és 4 további nő, akik meztelen felsőtesttel percekig néztek farkasszemet a rendőrökkel, Marianne-nak öltözve. Marianne a francia köztársaság jelképe.

12:00 Először használtak könnygázt a párizsi tüntetők ellen a rendőrök. Megérkezett az első csapat motoros rendőr is. A Champs-Élyséesen és a belvárosi utcákban néhány ezer tüntető volt.

12:35 Eddig 85 főt tartóztattak le.

Eközben a címlapon

13:15 Lefényképezték az első lovasrendőröket is.

13:40 A párizsi Opera terén összecsaptak a tüntetők és a rendőrök. A hivatalos adat szerint a belvárosban mindössze 3000 sárgamellényes volt abban a pillanatban.

15:40 Összecsapás volt a Champs-Élyséesen, ahol szintén könnygázt és LBD 40 típusú kézifegyvert vetettek be a rendőrök.

16:00 Saint-Étienne városból megérkeztek az első összecsapások hírei. Percekkel később Nanates-ból is hasonló hírek érkeztek. Ott is könnygázzal oszlatták a tömeget.

Nimes-ben barikádok is égtek.

16:30 Bordeaux-ban vízágyúval oszlatták a tömeget. Besancoinban egy szűk utcában csaptak össze a tüntetők a rendőrökkel.

17:20 Párizs les Halles negyedében volt egy összecsapás, majd beesteledett és tulajdonképpen nem maradt említésre való esemény.

Ha bármilyen következtetést levonhatunk a tegnapi napból, az pontosan ugyanaz, mint amit az elmúlt héten gondoltunk. Egy bármennyire is szimpatikus és támogatásra méltó mozgalom önmagában, a Franciaországban erős szakszervezetek és a már meglévő pártok bármelyikének támogatása nélkül egyszerűen esélytelen.

Néhány nappal korábban valahol azt olvastuk, hogy ha a sárgamellényesek párttá alakulnának, akár 10-12 százalékot is elérhetnének. Ami persze csak elmélet, amelyhez közös akarat, rengeteg pénz és idő kell. Egyelőre ennyire futotta a vadkapitalizmusban az interneten szerveződött “társadalmi kísérletre.” Béke poraira.