MEDICINA

El­tű­nik a radír az is­ko­lák­ból?

Egy pszi­cho­ló­gus sze­rint ideje szám­űzni végre a ra­dírt az is­ko­la­pad­ból. Hogy miért? Mert egy­ál­ta­lán nincs szük­ség rá, hogy a gye­re­kek meg­pró­bál­ják el­tün­tetni a hi­bá­i­kat.
címkék:
„Kis túlzással azt mondhatjuk, a radír az ördög eszköze”

– állítja Guy Claxton brit oktatási szakértő és pszichológus egy tanulmányában. Állítása szerint, a radírozás csak arra jó, hogy a gyerekek szégyelljék magukat a hibáik miatt, és megpróbálják azokat nyomtalanul eltűntetni. Az iskolának viszont arra kellene tanítania a kicsiket, hogy a hibákat nem eltüntetni kell, hanem elemezni, kijavítani, és tanulni belőlük.

EZT OLVASTAD MÁR?
Elég a radírok rémuralmából? (Fotó: Pinterest)
Elég a radírok rémuralmából? (Fotó: Pinterest)

Ahelyett, hogy a gyerekeket megszégyenítjük, mert elsőre nem a jó választ írták be a munkafüzetükbe,inkább érdekessé kellene tenni számukra azt, ahogyan megszületik a helyes válasz– ebből sokkal többet tanulnak, mintha kiradírozzák a hibát, és úgy tesznek, mintha meg sem történt volna.

Később se lohol nyakadban egy tanár....

Azt is idejében meg kellene tanítani a kicsiknek, hogy az életben senki nem fogja őket piros tollal követni, hogy belejavítson a munkájukba: ehelyett más jelekből kell kikövetkeztetniük, hogy jól cselekedtek-e, és máshogyan kell megtalálniuk az utat a hibáik helyrehozásához.

Te mit gondolsz a radírról?

címkék: