MEDICINA

El­múl­tál 50? Ezt a két vi­ta­mint kel­lene szed­ned min­den­nap

Fá­radt­nak, gyen­gé­nek érzed magad? Könnyeb­ben tör­nek a csont­jaid? Rossz az emész­té­sed? Ezek ti­pi­kus me­no­pauza utáni prob­lé­mák. A jó hír, hogy már napi két vi­ta­min rend­sze­res se­gít­sé­gé­vel is sokat ja­vít­hatsz az ál­la­po­to­don!

50 fölött bizony gyakrabban érezzük magunkat gyengének, kimerültnek. Mi lehet ennek az oka? Lehetséges, hogy néhány vitaminból nincs elegendő a szervezetedben?

Nincs panasz, egy csomó jó dolog is jön a korral. Ilyen például a bölcsesség, melyet az évek alatt összegyűjtött tapasztalatok alapoztak meg. A jól megérdemelt szabadság is új perspektívákat nyit meg előttünk. Már nem rajtunk múlik a család ellátása, nem nekünk kell figyelmeztetni, ki, hová menjen.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Ami ellenben kellemetlen újdonság, az az emésztés nem megfelelő hatékonysága.

Bizonyos ásványi anyagokat, vitaminokat nehezebb feldolgozni, így a szervezetbe sem kerül elég belőlük.

A D-vitamin és a B12 ezek közül a legkritikusabb.

A D-vitamin nagyban felelős az immunrendszer tökéletes működéséért. Ha nincs elég belőle a szervezetünkben, könnyebben megbetegszünk.

Eközben a címlapon

A B12-vitaminnak pedig fontos szerepe van az anyagcsere szabályozásában. Ezen is múlik, mennyire vagyunk energikusak.

Az idősebb felnőttek gyakran panaszkodnak a gyomorsav csökkenésre. Ez is oka lehet annak, hogy a B12-vitamint nehezebben dolgozzuk fel. A B12-vitamin hiánya általános kimerültséghez, gyengeséghez és a megismerő képesség hanyatlásához vezethet.

Az idősebb szervezet a napfényt nehezebben alakítja át D-vitaminná. Ennek következtében a csontok gyengülnek, szerkezetük veszít a sűrűségéből, könnyebben törnek. A menopauza után a nők gyakran tapasztalják, hogy a csökkenő hormontermelés miatt felgyorsul a csontvesztés.

Ezeket a gyakori problémákat meg lehet előzni azzal, ha napi rendszerességgel fogyasztunk D-vitaminban és B12-ben gazdag ételeket.

Reggelire: tojás

A tojást egészben érdemes fogyasztani. Ha a sárgáját félretesszük, pont a benne lévő D- és B12-vitamint vonjuk meg magunktól.

Ha fárasztónak tűnik a reggelikészítés, akkor célszerű a hét elején lefőzni egy tucat keménytojást, melyből naponta fogyasztunk 1-2-tőt a reggeli gyümölcs mellé.

Ebédre: tonhalkonzerv

Még egy étel, melyhez igazán egyszerű hozzájutni. Nem csak D- és B12- vitaminban gazdag, de tartalmaz egészséges zsírokat, káliumot, vasat is. Ezen kívül különböző fehérjéi segítenek a szervezetünk oxigénellátásában. Az alacsony higanytartalmú terméket keressük.

Ebédre legfinomabb a tonhalsaláta görög joghurttal. Egy szelet teljes kiőrlésű kenyérrel, friss vagy párolt zöldséggel, némi főtt hüvelyessel kiváló étel. Feltölt energiával.

Uzsonnára: vitaminkoktél

Az üzletekben nagy választékban kapható különböző vitaminkoktél. Ezek közül a legmagasabb D- és B12-vitamint tartalmazót keressük.

Vacsorára: lazac

A lazacból 85 grammban a napi D-vitamin 112%-a, a B12-vitamin 80%-a megtalálható.

Ehhez hasonlót sem ismerünk! Gazdag még fehérjékben és B6-vitaminban. E kettő segíti az idegrendszer és az immunrendszer hibátlan működését.

Egy kis olívaolajjal, pár szelet, káliumban gazdag paradicsommal tökéletes esti fogás.