TESTFACTOR

El­múl­tál 40? Erre az edzésre van szük­sé­ged!

Olyan sport saj­nos nin­csen, ame­lyik képes vissza­for­gatni az idő ke­re­két, ám az öre­ge­dés­sel járó prob­lé­mák jó része el­ke­rül­hető, ha rend­sze­re­sen mo­zogsz. De vajon me­lyik edzés a leg­jobb ebben az élet­kor­ban?

Előzd meg a szívbetegségeket: heti 3-4 kardioedzéssel

40 felett sajnos a nőket is egyre jobban veszélyeztetik a szívbetegségek – a kardioedzésekkel, például futással, spinninggel, úszással, aerobikkal, tánccal viszont karban tarthatod a szívedet. A legjobb, ha egy 10-es skálán 8-as erősségűre teszed az edzést, vagyis a lazára vett séták ebben az esetben nem kifizetődőek.

Fotó: Pinterest
Kerüld el a csontritkulást: heti 1-2 erőteljes edzéssel

Idősebb korban a csontjaid törékenyebbé válhatnak, ezt az erőteljes, kirobbanó edzésekkel kerülheted el. A tánc, az ütővel végzett sportok, a kocogás mind jók a csontjaidnak.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Védd ki az ízületi fájdalmakat: heti 2-3 erősítő edzéssel

Az idő múlásával nő az ízületi gyulladások kockázata, különösen a túlsúlyos, valamint a korábban ízületi sérülést elszenvedettek esetében. A fájdalmakat erősítő edzések segítségével előzheted meg – a gyakorlatokat azonban érdemes edző tanácsát kérve kidolgozni.

Fotó: Pinterest
Felejtsd el a depressziót: heti egyszeri jógával

Több kutatás szerint a 45 fölötti nők esetében megnő a depresszió kockázata. Bár mindenféle edzés segíthet a feszültség enyhítésében, a legjobb a jóga. Egy vizsgálat szerint a jóga növeli a szervezetben a GABA nevű, hangulatszabályozásban is szerepet játszó ingerületátvivő anyag szintjét, amely általában alacsony a depresszióval és szorongással küzdőknél. Ráadásul a jógagyakorlatok a testet is formálják, és a légzőrendszert is edzik.

Lépj fel a hátfájás ellen: heti háromszor 90 másodperc plankkel

Az idősebb korban gyakori hátfájás ellen is remek gyakorlat a plank, amely alaposan megdolgoztatja a has- és törzsizmokat. A kinyújtott karú verziónál a csuklód legyen a könyököd alatt, a könyököd a vállad alatt, a lábad pedig vállszélességű terpeszben. A köldököd húzd be, a hátad legyen egyenes. Először tartsd ki a pózt 30 másodpercig, majd térdelj le, és pihenj egy keveset, és ismételd meg még kétszer. Ha megerősödsz, szünet nélkül is bírni fogod a 90 másodpercet.

Eközben a címlapon