INSIDER

El­ke­se­rítő ál­la­po­tok ural­kod­nak eze­ken a ját­szó­te­re­ken, lenne meg­ol­dás

Ele­gük van a szü­lők­nek a vi­déki te­le­pü­lés ját­szó­te­rein ural­kodó ál­dat­lan ál­la­po­tok­ból! Úgy el­lep­ték a ren­det­len su­han­cok a gye­re­kek ked­velt he­lyeit, hogy szinte le­he­tet­len le­vinni a ki­csi­ket. Míg a ke­leti nagy­vá­ros­ban ezzel a gond­dal küz­de­nek, addig a bu­da­pesti nyóc­ker­ben ren­de­let­tel or­vo­sol­ták a prob­lé­mát.
  • Szerző: Ripost

Nem szívesen viszik le a debreceni szülők a gyerekeket az Erzsébet utcai játszótérre, ahol szinte már a tinédzserek „uralkodnak”, ellehetetlenítve a kicsik önfeledt játékát.

A kicsik sokszor nem férnek fel a hintára.
A kicsik sokszor nem férnek fel a hintára.
EZEKET OLVASTAD MÁR?

Ám nem csak ott, hanem a város több más játszóterén is hasonló a helyzet. Nem elég, hogy a fiatalok éjjelente ordibálnak és piálnak, nappal, iskola után is ellepik a játszóteret, elfoglalva a helyet a kicsiktől, gyakran megrongálva a játékokat.

"Az Erzsébet utcai játszóterek olyan durván szét vannak verve, hogy már hintázni sem tudnak a gyerekek. Arról nem is beszélve, hogy szemetes az egész, tele törött üvegekkel, csikkekkel. Ilyen közegben kellene játszania a gyerekeinknek?" – tette fel a költői kérdést a -nak a dombostanyai Kaszás-Szilvás Renáta, aki rendszeresen szervez babás programokat a cívisvárosban, így ismeri a helyi játszótereket.

Tele van szeméttel és cigarettacsikkel a játszótér.
Tele van szeméttel és cigarettacsikkel a játszótér.

"Három éve létezik ez a probléma. Mi a játszótér mellett lakunk, mindennap kiabálnak nekünk a suhancok. Elfogadhatatlanul viselkednek, falják egymást, kiabálnak, törnek-zúznak, éjjel pedig isznak, és élő videókat közvetítenek a Facebookon, persze mindezt ordibálva. Ha lenne gyerekem, nem merném ide levinni!" – háborgott a játszótér szomszédságában élő 22 éves Mónika.

A suhancok félig eltörték a hintát is.
A suhancok félig eltörték a hintát is.

A fővárosi nyóckerben már megoldották a gondot

Debrecennel ellentétben a Józsefvárosban sikerült megoldani az évek óta visszatérő problémát. Mint arról korábban beszámoltunk, új, szigorú, játszótéri szabályozást vezettek be a nyáron. A szabályokat be nem tartó 14 év felettieket kétszázezer forintig terjedő közigazgatási vagy ötvenezer forintig terjedő helyszíni bírsággal sújthatják.

"Le a kalappal az önkormányzat előtt, nagyon rendbe szedték a környéket! Nemhogy fecskendőt, cigicsikket sem találunk sehol a játszótéren. Ráadásul többször is találkoztam már felügyelővel, aki a tinédzsereket felállítja a mászókákról, ha kell" – magyarázta a -nak Gebri Andrea, aki a 4 és fél éves Vincével és a hátán pihengető 7 hónapos kislányával, Izabellával ment ki a Horváth Mihály téri játszótérre.

Eközben a címlapon
Fotó: Sulyok László
Jót tett a szigorítás. A 4 éves kislányommal, Joharával jó ideje nem találkoztunk suhancokkal a játszótereken

– mondta Kőhalmi Andrea.

Fotó: Sulyok László
Idén eddig semmi probléma nem volt, elkerültek a részegeskedő fiatalok is, szép rend is van

– mondta Farkas Erika, míg a négyéves Eduárdó hintázott.

Fotó: Sulyok László
Fotó: Sulyok László

"A Rákóczi-téri játszótéren tavaly rengeteg igénytelen család és hajléktalan üldögélt órák hosszat, de mostanra eltűntek a környékről. A múltkor a szemem láttára küldtek el innen egy hajléktalant. A játékok sokkal tisztábbak, mint tavaly, az egyedüli probléma, hogy néha kutyapiszkot találunk" – vélekedik Márton Anna, a kis Aliz nagymamája.

Fotó: Sulyok László
Saját parkot a fiataloknak! Külföldi minta alapján hazánkban több helyen is épült már kifejezetten fiataloknak szánt gördeszka- és bringapálya. Ezekkel a megoldásokkal nem csak a játszóterekről szipkázhatóak el a kamaszok, de a díszterekről is eltüntethetőek az ott manőverező bringások, deszkások.