MEDICINA

El­ké­pesztő! A szó­da­bi­kar­bóna meg­menti az éle­ted!

Azo­kat, akik­nek a szer­ve­ze­té­ben kevés a bi­kar­bo­nát, 24 szá­za­lék­kal job­ban fe­nye­geti az idő előtti halál koc­ká­zata - ez derül ki egy új, ame­ri­kai ku­ta­tás­ból. És hogy miben van sok bi­kar­bo­nát? Hát a szó­da­bi­kar­bó­ná­ban!

Rengeteget hallottunk már a szervezet elsavasodásáról, illetve a savasodás ellenében ható lúgosító étrend fontosságáról. A szervezet káros folyamatai - így az öregedés és a rákos betegségek kialakulása - ugyanis savas közegben sokkal gyorsabban játszódnak le. Aki tehát hosszan és egészségesen szeretne élni, arra kell törekednie, hogy folyamatosan tegyen teste elsavasodása ellen.Fontos például, hogy minél kevesebb cukrot együnk!

EZEKET OLVASTAD MÁR?
De a tudósok még egy kulcsfontosságú szereplőt találtak ebben a folyamatban. Ez pedig nem más, mint a szódabikarbóna!

Sőt, a Utah-i Egyetem kutatása egyenesen arra a következtetésre jutott, hogy a bikarbonát-szint növelése akár az életünket is megmentheti. Az általában véve egészséges időseket sokkal jobban fenyegeti az idő előtti halál, ha a vérük bikarbonát-szintje alacsony. A magas bikarbonát-szinttel rendelkezők viszont tovább élnek!

A bikarbonát a szódabikarbóna egyik összetevője (Fotó. Pinterest)
A bikarbonát a szódabikarbóna egyik összetevője (Fotó. Pinterest)

Ha a szervezet PH-értéke egészséges tartományban van, a sejtek és a szervek tökéletesen tudnak működni. Azoknak a betegeknek, akiknek súlyos sav-bázis eltolódásuk van, nagyon alacsonyak a túlélési esélyeik.

De már a normál mértéktől való apró eltérés is befolyásolhatja az életkilátásokat.

A kutatás során 2287 idős (70-79 év közötti) páciens adatait elemezték - ők egyébként alapvetően egészségesek voltak. Az adatgyűjtés még 1997-ben indult, és 2014 februárjáig tartott. A páciensek egészségi állapotát átlagosan 10,3 évig követték.

Kiderült, hogy a magasabb bikarbonátszinttel rendelkező időseket a követési idő teljes hossza alatt kevésbé fenyegette az elhalálozás veszélye!

Az alacsony bikarbonátszinttel rendelkezőknek viszont nagyobb esélyük volt az idő előtti halálozásra!

Minden nap egyél egy lúgosító hatású gyümölcssalátát (Fotó: Pinterest)
Minden nap egyél egy lúgosító hatású gyümölcssalátát (Fotó: Pinterest)

A vér bikarbonátszintjét a laborvizsgálatokon általában mérik – így ez az adat segíthet az idő előtti halál kockázatának feltérképezésében. A kutatók szerint egyébként a

Eközben a címlapon
legjobb azoknak az ételeknek a fogyasztását fokozni, amelyek növelik a szervezet bikarbonát-termelését, a szódabikarbóna mellett ilyenek például a zöldségekés a gyümölcsök.