INSIDER

El­ké­pesztő te­le­fo­nos csa­lási hul­lám érte el Ma­gyar­or­szá­got

A gya­nút­lan hazai előfi­ze­tő­ket na­ponta akár több­ször is meg­ke­res­he­tik is­me­ret­len te­le­fon­szám­ról, egy-egy eg­zo­ti­ku­sabb or­szág­ból ér­kez­nek a gya­nús hí­vá­sok. A hazai mo­bil­szol­gál­ta­tók óva­tos­ságra intik ügy­fe­le­i­ket, de maguk is igye­kez­nek lépni a csa­lá­sok ellen.
  • Szerző: Ripost

A csalók csak annyi időre csörgetik meg a telefont, hogy a hívott fél észrevegye és visszahívja, vagy sms-ben kérnek visszahívást a gyanútlan mobilozóktól.

EZT OLVASTAD MÁR?
Ha ilyen számról kapnak hívást, semmi estere se hívják vissza!

– figyelmeztet a Telenor Magyarország Zrt. sajtóosztálya. A szolgáltató szerint az nem okoz pluszköltséget, ha felvesszük a telefont, de a visszahívás általában emeltdíjas.

Fotó: Csóka Ferenc

A Magyar Telekom Vállalati Kommunikációs Igazgatóságától megtudtuk: a hívások általában zambiai vagy ugandai számról érkeznek, és azokat automata kezdeményezi.

A szakértők szerint, minél kevesebb embert sikerül becsapniuk egy országban a telefonos csalóknak, annál hamarabb felhagynak az adott ország lakóinak hívogatásával. Ennek érdekében a szolgáltatók is megpróbálják letiltani ezeket a számokat.