KÜLFÖLD

El­ké­pesztő rém­ségre buk­kan­tak Por­tu­gá­lia part­ja­i­nál - Fotó

Nem is a fehér cápa a leg­fé­lel­me­te­sebb la­kója az óce­án­nak! Leg­alábbis az alap­ján, amit most ta­lál­tak a por­tu­gál par­tok­nál, kül­sőre biz­to­san nem. Azt hit­ték, réges rég ki­halt, de az ősi je­gye­ket hor­dozó gal­lé­ros cápa na­gyon is él. Élő kö­vü­let­nek szá­mít, hi­szen már a di­no­szau­ru­szok ko­rá­ban is lé­te­zett.
  • Szerző: Ripost

Az Európai Unió kutatási projektet indított idén, hogy feltérképezze, milyen mértékben van szükség a kereskedelmi halászatra. Ugyanis elképesztően sok az indokolatlan halászat az EU-ban. A program célja az is, hogy feltérképezze a veszélyes fajokat, ennek keretein belül bukkantak rá a galléros cápára, ami csodák csodájára, még mindig nem halt ki - írja a Noizz.hu.

EZT OLVASTAD MÁR?

A galléros cápa másfél-két méteres, ugyanúgy a porcos halak közé tartozik, mint a többi cápa, rája. Külsejében inkább az angolnára emlékeztet. Kopoltyúfedői gallérszerűen kiszélesednek, szájában pedig közel 300 fog sorakozik, több sorban. Bármennyire is csúnya és rémületkeltő, az emberre veszélytelen, polipokat, tintahalakat eszik.

A hal a ritka európai vizekben, a mélytengeri régiókban él. Azonban - a teknősökkel, fókákkal és delfinekkel együtt - ott is ki van téve a tengerben hagyott, lesüllyedő halászhálóknak.