INSIDER

El­ké­pesztő, mi van itt, sokan csak fül­du­gó­val tud­nak aludni

Ha va­laki egy for­gal­mas út­ke­resz­te­ző­dés­nél, vil­la­mos­vo­nal mel­lett lévő la­kásba köl­tö­zik, az szá­mít­hat rá, hogy nem lesz olyan csend, mint az erdő kö­ze­pén. De az azért még­sem járja, hogy az egész­ségre ár­tal­mas ál­landó zaj­ban kell­jen élnie, mint az Árpád-híd pesti híd­fő­jé­nél lakók. A Ri­post meg­mérte: 65 de­ci­bel­nél is ma­ga­sabb a zaj­szint. Mintha ál­lan­dóan menne egy han­gos por­szívó!
  • Szerző: Ripost

Körülbelül ezer ember lakik abban a házsorban, ami az Árpád-híd pesti hídfőjénél található. Az Árpád Hídfő 8-as számú lakásszövetkezet tagjai írtak a -nak, és kérték, hogy csináljunk valamit, mert mindenkit zavar az óriási zaj.

Fotó: Sulyok László
EZT OLVASTAD MÁR?

Egy csendes délelőtt mértük meg a zajszintet, ami meghaladta a 65 decibelt – ez már zajszennyezésnek minősül!

Több lakásban is végeztünk méréseket – igaz, nem hitelesített mérővel, hanem mobil applikációval –, ott 60-70 decibel közötti volt a zajszint. „Ennél csak hangosabb szokott lenni!" – fogad minket Dömötör Péter, a lakásszövetkezet elnöke. ,,Szinte nincs már, aki ne tett volna panaszt, minden nap jön valaki."

Szabó Andrásné is füldugóval alszik...
Szabó Andrásné is füldugóval alszik...
Fotó: Markovics Gábor

„Ebben a társasházban szinte mindenki füldugóval alszik" – teszi hozzá Szent-Iványi Margit, a lakószövetkezet felügyelő biztosa.

„Hiába csináltattam drága, háromrétegű üvegből ablakokat, a zaj áthallatszik. Az utóbbi időben felépült toronyházak visszaverik az utca és a közlekedés zaját, és az felerősödve hallatszik a lakásokban, ez okozza a problémát.

A hangosabb időszakokban beszélgetni, telefonálni sem lehet a lakásokban, nem értjük egymás szavát.

„Ezer ember él elviselhetetlen zajszintben, és nincs kihez forduljunk!"

– fakad ki Kunszenti Erika. „Az, hogy hány decibelt mérnek, egy dolog, a zajérzet szubjektív, több dologtól is függ, kit milyen mértékben zavar. Engem például, Margittal ellentétben, a repülők zaja is zavar."

Eközben a címlapon

Ha kíváncsi vagy arra, hogy miért veszélyes a harminc decibelnél magasabb állandó zaj, illetve mi jelenthet megoldást a zajterhelésnek kitett lakók számára, keresd a szerdai napilapot az újságárusoknál!