MEDICINA

El­ké­pesztő, mi de­rült ki az el­al­vás előtti evés­ről, ezt nem hi­szed el

Sokan kép­te­le­nek be­tar­tani a késő esti evést tiltó szi­gorú di­é­tás sza­bályt, mert korgó gyo­mor­ral nem tud­nak el­aludni. Szá­mukra szol­gál jó hír­rel egy friss ku­ta­tási ered­mény.
címkék:

Köztudott a diétázók körében, hogy este hat után nem szabad enni, és sokan sóvárogva, éhesen mennek aludni, abban a tudatban, hogy ha a nap végén koplalnak, akkor nem fognak pluszkilókat felszedni. De valóban ennyire ártalmas lenne egy kis esti étkezés? Egy japán kutatócsoport utánajárt a dolognak…

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Az Okayama Egyetem kutatói arra voltak kíváncsiak, befolyásolja-e a vér glükózszintjét az elalvás előtti étkezés. Ugyanis ha ez a szint megemelkedik, az nem csupán elhízáshoz, de cukor- és szívbetegséghez is vezethet.

A kutatás során összesen 1573 egészséges, középkorú alanyt vizsgáltak: nem csupán az étkezési szokásaikat, de az életstílusukat, fizikai aktivitásukat és azt is nézték, dohányoznak vagy isznak-e. Kiderült, hogy az elalvás előtti étkezés alig befolyásolja a vércukorszintet.

Az eredményhez hozzátették, hogy a japán étrend eleve kis adagokat és egészséges összetevőket, például halakat, zöldségeket tartalmaz. Tehát a végkövetkeztetés: lehet elalvás előtt enni, de nagyon nem mindegy, hogy mit – ahogyan az is fontos tényező az elhízásnál, hogy az ember általában milyen minőségű ételeket fogyaszt, eleget alszik-e, és vannak-e káros szenvedélyei.

címkék: