KÜLFÖLD

El­ké­pesztő, mi de­rült ki a thai bar­lang­ban re­kedt gye­re­kek­ről

A men­tő­ak­ció egy­éves év­for­du­ló­ján de­rül­tek ki meg­lepő rész­le­tek. A csa­pat meg­me­ne­kü­lé­sé­ről még film is ké­szül.
  • Szerző: Ripost
Forrás: Lillian Suwanrumpha/AFP
Forrás: Lillian Suwanrumpha/AFP
Fotó: AFP

A thaiföldi Tham Luang-barlangrendszerbőltavaly kimentett gyerekek közül ketten is búvárként szeretnének szolgálni a thai haditengerészet egyik speciális egységénél - mondták el a fiatalok hétfőn, a mentőakció egyéves évfordulóján rendezett sajtótájékoztatón.

"Szeretném valahogy meghálálni az országnak. Egyébként pedig ezek a búvártisztek nagyon menően néznek ki" - mondta a 15 éves Pradzsak Szutham, az észak-thaiföldi barlangnál kialakított múzeumban tartott sajtótájékoztatón.

EZT OLVASTAD MÁR?

Az ifjúsági focicsapat 12 tagja és edzőjük 2018. június 23-án látogatott el a Bangkoktól 1000 kilométerre fekvő Tham Luang-Khun Nam Nang Non-barlangba. A hirtelen áradás miatt azonban több mint két hétre csapdába estek a barlang egy száraz pontján. Kiszabadításukra nemzetközi mentőexpedíciótszerveztek tapasztalt barlangi búvárok.

A mentőalakulatoknak végül július 10-ig sikerült mindenkit a felszínre hozniuk, de a 38 éves Szaman Kunan, aki korábban a thai haditengerészet búvárja volt, életét vesztette a veszélyes művelet során. A férfinak emléket állító bronzszobor a barlang bejáratánál kapott helyett - írja az MTI.

"Óriási megtiszteltetés, hogy thai állampolgárságot kaptunk, ami az élet sok területén, beleértve a focit és az oktatást is, új lehetőségeket nyit meg előttünk" - jegyezte meg a 15 éves Adul Szam-on, aki csakúgy, mint két másik csapattársa és edzőjük, hontalan volt, mielőtt tavaly augusztusban thaiföldi állampolgárságot kapott.

A megmenekült csapat számos tévéműsorban, köztük az amerikai The Ellen Show-ban is megjelent azóta és a történetből több filmes feldolgozás is készül. Szeptemberben kerül a thaiföldi mozikba a The Cave című játékfilm és egy Netflix-produkció is készül.

Eközben a címlapon