DIÉTA

El­ké­pesztő ha­tó­erő ebben a kicsi mag­ban, így teszi rendbe az éle­te­det

Íme a leg­újabb szu­perétel, amely esz­mé­let­le­nül sok­féle módon is védi az egész­sé­ge­det. Rá­adá­sul nem is va­la­mi­lyen eg­zo­ti­kus ter­més­ről van szó, hanem egy egy­szerű és olcsó, apró mag­ról.

A lenmag az az étel, amelynek soha nem volna szabad lemaradni a bevásárlólistádról. Ugyanolyan szuperétel ugyanis, mint a zöld tea vagy a chiamag, ám azoknál sokkal olcsóbb. Tele van magnéziummal, B-vitaminnal, egészséges omega-3 zsírsavakkal és más növényi hatóanyagokkal. Ha eleget fogyasztasz belőle, jobban alszol, kevésbé leszel lehangolt, jobban fog majd az agyad, és a hormonjaid is rendben lesznek, ráadásul felgyorsul az emésztésed. A lenmag tele van rosttal, különösen azzal a fajtájával, amely vízben zselészerű anyaggá alakul, megköti a méreganyagokat, majd valósággal kisöpri azokat a szervezetből. Ráadásul azáltal, hogy segíti, hogy a táplálék tovább maradjon a gyomorban, elősegíti, hogy több tápanyag szívódjon fel belőle, miközben tovább érzed jóllakottnak magad. Így a fogyást is támogatja.

Mielőtt azonban megennéd, van vele egy kis munka: meg kell törni, mert az egész lenmag változatlanul halad keresztül az emésztőrendszereden. Így az őrölt lenmag vagy a lenmagliszt jobb választás, mint az egész magok, amelyekkel megszórod a salátádat. A legjobb pedig az, ha egészben veszed meg a lenmagot, majd kissé megtöröd, vagy megőrlöd a robotgépben. A magot érdemes hűtőben tartani, és őrlés után minél hamarabb felhasználni. A lenmagolaj is rendelkezik a lenmag egészségvédő hatásával, de ne süss-főzz vele, inkább a salátára való. A lenmagevést kevéssel kezdd, mert ha egyszerre nagyobb mennyiséget eszel belőle, az felfújhat – ha hozzászoktál, növelheted a mennyiséget. Íme néhány tipp, hogyan teheted a mindennapi étkezésed részévé.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Használd sütéshez

Sütésnél helyettesítsd a liszt fél-egy csészényi részét lenmagliszttel. Egy tojást egy evőkanál lenmag és három evőkanál víz keveréke válthat ki, egy evőkanál vajat vagy margarint pedig három evőkanál lenmagliszt. A házi kenyeret, zsemlét is megszórhatod durvára tört lenmaggal.

Turmixold

A turmix készítésénél a turmixgépben őrölj meg egy kevés lenmagot, majd add hozzá a tejet és a gyümölcsöt.

Legyen belőle salátaöntet

Olívaolaj helyett egyszerűen használj lenmagolajat a salátaöntetekhez.

Add a reggelihez

Az őrölt lenmag nagyon jó a joghurtos gabona-reggelikhez, hiszen extra adag rosttal lát e már a nap kezdetén. Ha házilag készítesz müzlit, ahhoz is remek adalék a tört lenmag.

Eközben a címlapon