KÜLFÖLD

Haj­tó­va­dá­szat a ter­ror­tá­ma­dás el­kö­ve­tője ellen

Kedd este ter­ror­tá­ma­dás tör­tént St­ras­bourg­ban a ka­rá­cso­nyi vásár kö­ze­lé­ben. A tá­ma­dás­nak 2 ha­lá­los ál­do­zata és több sú­lyos sé­rültje van, az egyi­kük agy­ha­lott. A német Bild több szem­ta­núra hi­vat­kozva azt írja, hogy a férfi Allah akbar ki­ál­tás­sal kez­dett el az em­be­rekre tü­zelni.

Rendőrségi hajsza indult, hogy elkapják a több halálos áldozatot követelő terrortámadáselkövetőjét. A tettes a 29 éves alégériai származású francia állampolgár Cherif Chekatt, aki már korábban is a hatóságok látókörében volt.

A francia rendőrség szerdán közzétette a strasbourgi lövöldözés szökésben lévő elkövetőjének a körözési fotóját és személyleírását.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

A francia hatóságok felhívását a dél-németországi rendőrőrsök, a német szövetségi rendőrség, valamint a svájci szövetségi rendőrség is megosztotta a Twitteren. A francia rendvédelmi szervek szemtanúkat keresnek.

Az üzenet szerint a férfi veszélyes, ezért arra kérik az embereket, hogy ne intézkedjenek személyesen elfogásáról, hanem értesítsék hollétéről a rendőrséget.

A német Bild több szemtanúra hivatkozva azt írta, hogy a férfi Allah akbar kiáltással kezdett el az emberekre tüzelni. Ezt az értesülést a francia hatóságok is megerősítették.

Eközben a címlapon

Peter Fritz, az osztrák ORF csatorna riportere egy megrázó üzenetet tette közzé twitter fiókján kedden este:Itt állok egy férfi mellett, akit két fejlövés is ért. 45 perc után hagytuk abba az újjáélesztési kísérletet. 

Fotó: Instagram
Fotó: Instagram

Az elkövető két alkalommal is tűzpárbajba keveredett a biztonsági erőkkel kedd este. Egyszer 20 óra 20 perckor, majd 21 órakor. A támadáskor ugyan sikerült a helyszínen járőröző rendőröknek megsebesíteni a terroristát, ám a férfi egy taxival mégis el tudott menekülni a helyszínről.

Rablásért akarták letartóztatni

Francia sajtóértesülések szerint a lövöldözés elkövetőjét kedd reggel őrizetbe akarták venni. A France Info műsorszolgáltató a rendőrségre hivatkozva jelentette, hogy a rendvédelmi szervek nem találták otthonában a 29 éves, gyilkossági kísérlettel vádolt gyanúsítottat. Két, névtelenséget kérő rendőrségi forrás ugyanakkor arról számolt be, hogy a férfi lakását egy rablással összefüggésben kutatták át a hatóságok.

Jól ismerte a terroristát a rendőrség

Óriási hajsza indult az egyébként strasbourgi születésű terrorista letartóztatásáért, jelenleg 350 egyenruhás vesz részt a nagyszabású akcióban - jelentette be a  Christophe Castaner francia belügyminiszter.

A 29 éves Cherif Chekatt Strasbourgban született, hat testvérével együtt a szülői házban nőtt fel. Az észak-afrikai felmenőkkel rendelkező Chekatt járt iskolába, de végül semmilyen szakképesítést nem szerzett.

A férfit nem csak Franciaországban, hanem Németországban is több évnyi börtönre ítélte a bíróság. A Baden-Württemberg tartományban található Singen városának kerületi bírósága 2016 közepén két év három hónapra ítélte Chekattot, amiért az betört egy mainzi fogorvosi rendelőbe és egy gyógyszertárba is. A kiszabott büntetést azonban nem töltötte le teljesen, 2017-ben ugyanis a német hatóságok visszatoloncolták Franciaországba.

A német DPA nevű hírügynökség által bemutatott dokumentumok szerint a szélsőséges nézeteket valló Cherif Chekattot 2008-ban többszöri betörés miatt már a francia, majd 2013-ban a svájci bíróságok is letöltendő börtönre ítélték.

Nem véletlen tehát, hogy a francia hatóságok és a titkosszolgálat is olyan aktákat vezetett róla, miszerint a 29 éves férfi akár terrortámadás végrehajtására is hajlandó lehet. Chekattnak 2011 óta nem volt állandó munkahelye, ennek ellenére az őt ismerők egybehangzóan azt állítják, hogy rengeteget utazott Európa szerte.

Nincs magyar áldozat

A Külgazdasági és Külügyminisztérium értesülései szerint a keddi strasbourgi lövöldözésnek nincs magyar érintettje - közölte Szijjártó Péter tárcavezető szerdán Budapesten, egy más témában tartott sajtótájékoztatót követően.  Szijjártó Péter kiemelte: az ügyeleti telefonszámra hívás nem érkezett, a párizsi nagykövetségtől magyar állampolgár nem kért segítséget.

Magyarország biztonságát a kormány minden eszközzel megvédi, de az uniós intézményeknek is meg kell tenniük a szükséges intézkedéseket, hogy Európa, az európai emberek visszakapják a biztonságukat. Jó lenne, ha egyszer egy olyan adventi időszakot élhetnénk meg, amikor nem kell Európában karácsonyi vásárokat bezárni különféle támadások miatt - jelentette ki Szijjártó Péter.

Az alábbi videó a helyszínen készült, figyelem, felkavaró képsorok következnek!