INSIDER

El­ké­pesztő, ezt nem fogod el­hinni a tejes zsa­ro­ló­ról!

Be­i­ga­zo­ló­dott, amit a Ri­post már a hét­fői cik­ké­ben meg­pen­dí­tett: csak a ma­gyar tejet tá­madja a ti­tok­za­tos zsa­roló! Mi­u­tán nyil­vá­nos­ságra hoz­ták, mely ter­mé­kek érin­tet­tek, egy­ér­tel­művé vált, ki­zá­ró­lag a hazai ter­me­lők­nek akart ár­tani az, aki azzal fe­nye­ge­tő­zött, hogy do­bo­zos te­je­ket fer­tő­zött meg öt nagy áru­ház­lánc ter­mé­kei kö­zött.
  • Szerző: Ripost

Kizárólag a magyar tejet támadja a titokzatos zsaroló, aki azzal fenyegetőzött, hogy dobozos tejeket fertőzött meg öt nagy áruházlánc termékei között.

A nyilvánosságra hozott listán csak magyar tejtermelők által előállított dobozos tej található, kivétel nélkül. Így több mint puszta gyanú, már-már egyértelmű, hogy a magyar tej, a magyar tejtermelők tönkretétele a cél. S hogy kinek állhat ez érdekében? Azoknak, akik seftelnek az olcsó és sokszor „megpancsolt” külföldi tejjel!

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Régóta tart a küzdelem a hazai tejtermelők és a külföldi tejet olcsón behozó importőrök között. Míg a jó minőségű magyar tejet nem lehet 200 forintnál olcsóbban adni a boltokban, időről időre megjelennek saját márkás vagy külföldi tejek 120-180 forintos áron. Időnként magyarázkodnak a forgalmazók, hogy mondjuk a kínai exportból visszamaradt árut tudták olcsón megvásárolni vagy más módon jutottak áron alul a tejhez, de a legtöbbször magyarázatot sem adnak, a nagy áruházláncok pedig szívesen akcióznak az áron aluli tejjel.

Fotó: Markovics Gábor

Akik értenek a tejtermeléshez, úgy gondolják, hogy a tej árát kizárólag áfacsalással, vagy minőségrontással lehet levinni. Tavaly szeptemberben a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács bejelentést is tett az adóhatóságnál és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalnál (Nébih), de a információi szerint a bejelentőket megfenyegették, sőt, az egyiküket fel is jelentette egy nagykereskedő. Milliárdos érdekek csaptak össze!

Bár a Nébih szakembere lapunknak azt nyilatkozta, hogy az érintett üzletláncok bevonják a fenyegetéssel érintett termékeket és figyelmeztetik vásárlóikat, tegnap reggel egyedül az Auchan hozta nyilvánosságra a listát – amin, mit tesz isten, csupa magyar gyártmányú tej szerepelt! Egyetlen egy olcsó külföldi termék sincs közte.

Fotó: Markovics Gábor

Tejporból hígítják vissza

Eközben a címlapon

Van olyan szlovák 1,5 százalékos tej, amelynek literje csak 159 forint, de a minősége korántsem olyan, mint a magyar tejé, szakemberek szerint a sovány tejpor hígításával készül. A sovány tejpor ára csökkent az utóbbi időben a nemzetközi piacon. Egy kiló tejpor előállításához 6-7 liter tejre van szükség, viszont egy kiló tejporból sokkal több tejet, pontosabban tejre emlékeztető italt lehet készíteni.

Ezeket a tejeket nevezte meg a zsaroló

Az Auchan-üzletek az alábbi termékeket hívták vissza: MAGYAR UHT TEJ 2,8% 1L MAGYAR UHT TEJ 1,5% 1L RISKA UHT TEJ 1,5% 180 ML RISKA UHT TEJ 3,5% 1L RISKA UHT TEJ 0,1% 1L MIZO UHT TEJ 2,8% 1L MIZO BOCI UHT TEJ 2.8% 200ML TBA MIZO UHT TEJ 3,5% 1L (EDGE) MIZO UHT TEJ 1,5% 1L TT UHT TEJ 2.8% 1L TT UHT TEJ 1,5% 1L A Spar az alábbi termékeket hívta vissza: Magyar UHT tej 1,5% 1L Magyar UHT tej 2,8% 1L Magyar ESL dobozos tej 1,5% 1L Magyar ESL dobozos tej 2,8 % 1L Farmer UHT tej 1,5% Meggle kávétejszín 10x10g Meggle kávétejszín 500 ml  

A részletesen is utánajárt a dolognak! Ha kíváncsi vagy arra, mit reagált lapunknak az Auchan, illetve, hogy mi a helyzet a többi áruházláncnál, valamint hogy mi állhat a szennyezés hátterében, a keddi számából megtudhatod! Keresd az újságárusoknál!