KÜLFÖLD

Most je­len­tet­ték be: el­hunyt a bel­seni meny­asszony, aki még Anne Fran­kot is ápolta

Gena Tur­gel ho­lo­kauszt-túl­élő annak szen­telte az éle­tét, hogy a náci kon­cent­rá­ciós tá­bo­rok bor­zal­ma­ira em­lé­kez­tes­sen.
  • Szerző: Ripost

Meghalt Gena Turgel holokauszt-túlélő, aki a súlyos beteg Anne Frankot ápolta halála előtt a bergen-belseni koncentrációs táborban 1945 elején.

A 95 éves Turgel csütörtökön hunyt el - jelentette be vasárnap Twitter-üzenetében Ephraim Mirvis, Nagy-Britannia főrabbija.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

A Krakkóban született Gena Goldfingert családjával 1941-ben beköltöztették a hatóságok a lengyel város zsidó gettójába. 1945 elején őt és édesanyját arra kényszerítették, hogy az auschwitzi halálmenetben Bergen-Belsenbe gyalogoljanak. A német haláltáborban gondozta a tífuszban szenvedő 15 éves Anne Frankot haláláig.

"Megmostam az arcát, itattam őt, és még mindig látom azt az arcot, haját és tekintetét" - mondta korábban Turgel a BBC-nek.

A második világháború után Gena Goldfinger férjhez ment a brit Norman Turgelhez, aki a Bergen-Belsent felszabadító brit egységek tagja volt. Menyasszonyi ruhája, amelyet ejtőernyő selyméből készítették, ma már a londoni Imperial War Museumban látható. Ekkor kapta a "belseni menyasszony" becenevet is.

Egész életét annak szentelte, hogy emlékeztessen a II. világháború, a náci koncentrációs táborok borzalmaira. "Reménykedjünk egy olyan jobb jövőben, ahol nincs antiszemitizmus és nem tűrnek semmilyen gyűlöletet" - mondta Turgel egy korábbi beszédében.

Eközben a címlapon

Mint mondta, szerinte azért maradt életben, hogy a világot emlékeztetni tudja a borzalmakra. "A vallomásom emléket állít. Olyan, mint egy gyertya, amelyet azokért a férfiakért, nőkért és gyerekekért gyújtok, akiknek már nincs hangja".