OTTHONKA

El­gyo­mo­so­dott a fű? Itt a leg­jobb ötlet, hogy tudod el­tün­tetni a gazt

Az ősz a leg­jobb év­szak arra, hogy ki­irtsd a ga­zo­kat a gyö­nyörű pá­zsi­tod­ból. Kí­mé­le­tes, kör­nye­zet­ba­rát, mégis mű­ködő mód­sze­re­ket mu­ta­tunk.

A kora őszi időszak az egyik legmegfelelőbb idő a gyomirtásra.

EZEKET OLVASTAD MÁR?
A gyep maga is folyamatosan harcol a gyomokkal.

Ha segíteni akarod ebben, erősítsd meg.Trágyázással, rendszeres, alapos locsolással, fűnyírással tedd ellenállóvá a betolakodókkal szemben. Kétszikű és egyszikű gyomfajok támadják a füvet.

Az elgyomosodás okai:

Árnyék

Támadnak a gyomok, ha a fű árnyékos helyre lett vetve. A fűfélék igénylik a fényt. Nélküle lassan megritkul a gyep. Bezzeg az árnyéktűrő gazok virulnak, és lassan elnyomják a dédelgetett pázsitot. A moha megjelenése is a napfény hiányát, illetve tápanyag-elégtelenséget jelent.

Megoldás: Metszd meg a gyepre árnyékot vető bokrokat, fákat. Így kevésbé árnyékolnak majd.

Öreg gyep

Ha a gyep a kertedben már elmúlt 5 éves, akkor öreg gyepnek minősül, és aszerint kell gondozni. Ha elgazosodott, akkor valószínű szellőztetésre van szüksége. Ha nincs saját gyepszellőztető géped, kölcsönözni is lehet egyet. A szellőztetés után nitrogén túlsúlyos trágyázással, és új fűmaggal beszórásával fiatalítsd meg a gyepet. A fiatalítás után 2 hétig rendszeresen öntözz.

Fűnyírás

A gyomok utálják a fűnyírást. A legjobb, ha azelőtt nyírod a füvet, mielőtt a gazok magra hajtanának. A heti rendszeres fűnyírás, legalább másfél hónapon keresztül lehetetlenné teszi a fejlődésüket, és előbb-utóbb kipusztulnak.

Eközben a címlapon

Ha mégis túléli a nyírást például a nagyon életerős, kétszikű gyermekláncfű, vagy a szintén gyógynövény útifűfajták, azokat gyomkiszúróval, keskeny gyomláló ásóval egyenként emeld ki.

Fontos, hogy gyökerestől irtsd ki a nem kívánt növényt.

Trágyázás

Lehetőleg természetes, szerves gyeptrágyát használj a műtrágya helyett. Ne szórd ki közvetlenül a fűre, hanem előbb komposztáld. A trágya visszaállítja a fű eredeti védekezőképességét.

Emberi vizelet fahamuval keverve szintén kitűnő szerves trágya.

Magnéziumban és kalciumban gazdag.Érdemes összegyűjteni a vizeletet, kivéve, ha fogamzásgátlót vagy szteroidos gyógyszermaradványokat tartalmaz.