MEDICINA

Ele­get alud­tál? Öt má­sod­perc alatt ki­de­rül!

Azt hi­szed, ele­get al­szol, mégis min­dig fá­radt vagy? Lehet, hogy még­sem al­szol ele­get, vagy a pi­he­né­sed mi­nő­sége nem meg­fe­lelő. Most öt má­sod­perc alatt meg­tud­ha­tod, vajon tény­leg al­vás­hi­ány­ban szen­vedsz-e.

Nézz körül: úgy tűnik, hogy mindenki morcos, mindenkinek rossz napja van, és senki sem szeretne beszélgetni? Ha így van, akkor valószínűleg nem aludtál eleget – legalábbis ezt állítják kaliforniai kutatók.

Fotó: Pinterest
Fotó: Pinterest

A tudósok 14 egészséges, fiatal embernek a többiek arckifejezésére adott reakcióját vizsgálták 24 órás ébrenlét után. Az álmos önkéntesek nem igazán tudták megkülönböztetni a mosolyt a morcos tekintettől, míg elegendő alvás után nem volt ezzel problémájuk.

EZEKET OLVASTAD MÁR?
Fotó: Pinterest
Fotó: Pinterest

Ráadásul nemcsak az agyuk nem tudott különbséget tenni a barátságos és a barátságtalan arc között, hanem a szívük sem.

Normális esetben ugyanis a barátságos tekintetre és az ellenséges arckifejezésre a szívritmusunk is reagál – alváshiány esetén viszont mintha megszűnne a kommunikáció a szív és az agy között, és így kevésbé hatékonyan azonosítjuk a stressz jeleit, viszont minden arcot ellenségesként azonosítunk. Ez magyarázatot adhat rá, hogy miért kevésbé társasági lények és magányosabbak a keveset alvó emberek. Kattints, és adunk néhány tippet a jó alváshoz.