INSIDER

Itt van­nak a rész­le­tek az au­tó­vá­sár­lási tá­mo­ga­tás­ról

Novák Ka­ta­lin is­mer­tette a sza­bá­lyo­zás rész­le­teit. Az ál­lam­tit­kár Kar­dosné Gyurkó Ka­tá­val, a Nagy­csa­lá­do­sok Or­szá­gos Egye­sü­le­té­nek el­nö­ké­vel tar­tott saj­tó­tá­jé­koz­ta­tót a nagy­csa­lá­do­sok au­tó­vá­sár­lási prog­ram­já­ról.
Július elsejétől legfeljebb 2,5 millió forintos támogatást kaphatnak a legalább három gyereket nevelő családok új, legalább hétszemélyes személyautó vásárlásához

- közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára budapesti sajtótájékoztatóján.

EZT OLVASTAD MÁR?
Fotó: MTI

Kiderült: ez nem egy utólagos finanszírozású támogatás, Novák Katalin hangsúlyozta: a 2,5 millió forintot nem kell a családnak megelőlegezni az autó vásárlásakor, az összeget a Magyar Államkincstáron keresztül a kormány fizeti ki a kereskedőknek.  Kiemelte, hogy akkor is igénybe lehet venni ezt a támogatást, ha a kocsit lízingre vásárolják meg.

Az államtitkár  elmondta, hogy a 2022. december 31-ig igényelhető támogatás összege az autó bruttó vételárának legfeljebb a felét teheti ki.

Ráadásul elég, ha az autó vásárlásakor még csak  úton van a harmadik gyerek.

Egy- és kétszülős családok is igényelhetik a családi pótlékra jogosító gyerekek után, harmadik gyerek esetén a várandósság betöltött 12. hete már jogosultságnak számít, a tartósan beteg vagy fogyatékkal élő gyerekek pedig életkortól függetlenül számítanak" - ismertette az államtitkár.

Eközben a címlapon

„A nagycsaládosoknak egy hétszemélyes autó nem luxuseszköz, anélkül nem tudnak boldogulni a családok" –mondta Kardosné Gyurkó Katalin, a NOE elnöke.