KÜLFÖLD

Elő­ször vezet 6 szá­za­lék­kal Ma­rine Le Pen pártja Mac­ro­nék előtt

Ez már kívül van min­den sta­tisz­ti­kai hi­ba­ha­tá­ron. Ha má­ju­sig to­vább nyí­lik az olló, egyre több mig­rá­ció­el­le­nes kép­vi­selő ke­rül­het be az Eu­ró­pai Par­la­mentbe Fran­cia­or­szág­ból.
  • Szerző: SZM

"Májusban Orbán és Merkel között kell választani" – nyilatkozta a napokban Marine Le Pen, a francia Nemzeti Tömörülés /RN/ elnöke. Mivel a jövő májusi EP választásokon az egyes uniós tagállamok nagyjából a népességük arányában részesülnek a mandátumokból, számunkra fontos, hogy a nagy lélekszámú országokban hányan szavaznak a migráció megállítására.

Ez a tétje annak a versenyfutásnak is, amely Macron elnök pártja /LREM/ és Marine Le Pen /RN/ között folyik. Az év közepén még Macronék vezettek 1-2 százalékkal, de ősszel már fej- fej mellett voltak, októbertől pedig a jobboldaliak átvették a vezetést.

EZT OLVASTAD MÁR?

Az igazi meglepetés éppen ezen a héten történt.

Amint arról az RT francia kiadása is beszámolt, Le Pen pártja már nem kevesebb mint 6 százalékkal vezet Macronék előtt, feltételezve, hogy az EP választások éppen ma, december 16-án lennének.

A közvélemény-kutatást a L'Opinion megbízásából végezték el. Az RN-re “ma” 24, míg a LREM-re 18 százalék szavazna.Hogy ebben az eredményben mekkora szerepet játszhatott a sárga mellényesek mozgalma és mindaz, ami az elmúlt hónapban történt, nem tudható, de sejthető, hogy valamennyit nyomott a latban.