MELÓ

El se hin­néd! Kan­na­biszt ter­mel­nek az olasz ka­to­nák

Spó­rolni akar az olasz állam, ezért en­ge­dé­lyezte a ká­bí­tó­szer-elő­ál­lí­tást az olasz had­se­reg­nek. Egy tá­bor­nok ter­vezte meg a tit­kos ak­ciót, a drog­la­bor pedig egy szi­go­rúan őr­zött ob­jek­tum­ban mű­kö­dik.

Civil ebbe az intézménybe nem léphet be, és legálisan Olaszországban sem termelhető az indiai kender, a kannabisz. Az akció célja azonban gyógyászati, az előállított marihuánát receptre kapják a rászorulók.

EZEKET OLVASTAD MÁR?
Katonák felügyelik a termelést (Fotó: AFP/Europress Fotóügynökség)
Katonák felügyelik a termelést (Fotó: AFP/Europress Fotóügynökség)

Marihuána receptre

Az Olaszországban élő rákbetegek, a szklerózis multiplexben szenvedők, valamint a krónikus fájdalmakkal küszködők orvosi rendelvényre kaphatnak marihuánát a gyógyszertárakban, csakhogy nagyon drágán, mert nincs rá állami támogatás – írja az euronews.com.

A mellékhatásokról kérdezze meg orvosát vagy gyógyszerészét (Fotó: AFP/Europress Fotóügynökség)
A mellékhatásokról kérdezze meg orvosát vagy gyógyszerészét (Fotó: AFP/Europress Fotóügynökség)
Eközben a címlapon

Az ezzel kapcsolatos, árletörő kannabisz-akcióról pedig korábban a BBC adott hírt. A növényeket egy firenzei hadi célú gyógyszerüzemben termelik, és ott is állítják elő a gyógyászati marihuánát.

Eddig ezt a terméket Hollandiából importálták, és egy grammja mintegy 15 ezer forintba kerül. A cél az, hogy az árat mintegy harmadára csökkentsék.

Fájdalomcsillapítóként használják

Az euronews cikkében idéz egy beteget is, aki elmondta, hogy évek óta arcüreggyulladásban szenved, és hiába tömték fájdalomcsillapítókkal, nem használt. Amióta kannabiszt is használ, javult az állapota, viszont a szer igen drága, egy hónapra való adagja mintegy 90 ezer forintba kerül. Ő is azt reméli, hogy a hadsereg droglaborjának sikerül letörnie az árakat.