RIPOSTER

Egyre több a pa­nasz a fő­vá­ros­ban erre az el­vi­sel­he­tet­len zajra

Sok fő­vá­rosi ke­rü­let­ben je­lent prob­lé­mát a le- és fel­szálló gépek zaja, már nem csak az agg­lo­me­rá­ci­ó­ban: Zug­ló­ból, Kő­bá­nyá­ról és An­gyal­föld­ről is özön­le­nek a pa­na­szok. A re­pü­lési út­vo­na­la­kat ta­valy au­gusz­tus­ban vál­toz­tat­ták meg, de most, a csen­de­sebb téli haj­na­lo­kon kü­lö­nö­sen za­varó a dü­bör­gés.
  • Szerző: Ripost

„Elviselhetetlen a repülők zaja tavaly nyár óta, akkor változtattak a repülők útirányán” – fakadt ki lapunknak Szabó Mátyás. – „Éjjel-nappal megy a ricsaj, néha már a falat kaparom , főleg mikor éjjel a repülő fülsüketítő zajára riadok. Nem gondoltam, hogy a Bosnyák tér környékén fogok panaszkodni a repülőzajra, nem ezért költöztem ide évekkel ezelőtt” – folytatta lapunknak Mátyás.

Ahogy azt a már megírta, augusztus 16-án változtattak a ferihegyi felszállási és leszállási útirányokon. Több fővárosi kerületet és az agglomerációban levő településeket is negatívan érintette akkor a változtatás. A X. kerületi Polgármesteri Hivatalba például tömegesen érkeznek a panaszos megkeresések, a hivatal tájékoztatása szerint aláírást is gyűjtenek a kerület lakosai. De az agglomerációban is van probléma, Péteri lakossága már felemelte szavát, és tárgyalásokba kezdenek a változtatásért felelős HungaroControllal.

EZT OLVASTAD MÁR?

A fővárosban azonban egyre több az elégedetlenkedő, főleg Zuglóban, Kőbányán, Kispesten, és Angyalföldön. A legtöbben a zajra panaszkodnak, ám vannak olyanok is, akik az egészségügyi problémákra, sőt az ingatlan eladási problémákra is felhívták a figyelmet. Komáromi László, az egyik XVII. kerületi egyesület alelnöke több problémára is rávilágított:

„Számos egészségügyi problémát okoznak az erre szálló gépek. De nem csak a zaj miatt, hanem a kibocsájtott káros anyagok miatt. Emellett az ingatlanok is tönkre mehetnek. Repedések a házakon és lehulló tetőcserepek, csak, hogy a legszembetűnőbbeket mondjam” – magyarázta a -nak a rákosmentei férfi.

Persze az útvonalak áthelyezésének nyertesei is vannak, hiszen a HungaroControl tervezői, mint még nyáron a -nak megírták, igyekeztek optimalizálni a zajszennyezés elosztását, így vannak olyan környékek, ahol eddig zaj volt, most pedig nincs.