MEDICINA

Egyre több a hamis méz! Így ismerd fel az igazit

Ne vá­sá­rolj olcsó, fő­zött szi­ru­pot drága pén­zen, méz he­lyett. A hamis méz akár szennye­zett, egész­ségre ár­tal­mas is lehet. A ter­melő, a fel­vá­sárló és az ér­té­ke­sítő is ha­mi­sít­hatja a mézet. Mu­tat­juk, ho­gyan tudod meg­kü­lön­böz­tetni a va­ló­dit a pan­csolt­tól.

Az Európai Uniós felmérések szerint a boltok polcain lévő méz több mint ötöde hamis. A hamisítványok főleg ázsiai eredetűek.

EZEKET OLVASTAD MÁR?
Sajnos nem könnyű megkülönböztetni az eredetit a hamisítottól.

A megoldás: lehetőleg ellenőrzött forrásból vagy ismerőstől vásárolj mézet.

Ha erre nincs módod, mire figyelj, ha nem akarsz pancsolt mézet venni?

1. Ára

A túl olcsón kínált méz eleve gyanús. A méz előállítása legfőképpen kétkezi munka. A virágzás ideje miatt is korlátozott a méztermelés. A leggátlástalanabb hamisítók még ezt is figyelembe veszik, és a nem eredeti mézet is az általános piaci áron kínálják.

2. Állaga

Figyeld meg a méz állagát. A valódi méz nem folyik. Még kibontás előtt döntsd meg az üveget. Jól látszik, ha túl folyós. A megvásárolt mézet csurgasd le. A valódi méz szépen egyben marad. Ha folyik, többé ne vásárolj attól a gyártótól.

3. Színe, áttetszősége, kristályosodás

A hamis méz vagy egyáltalán nem kristályosodik, vagy sokkal nehezebben.

Eközben a címlapon
  • repceméz - nagyon gyorsan kristályosodik, apró, selymes kristályokkal (ezért szinte csak kristályos állapotban lehet hozzájutni), ezen kívül még habosodik és erjed is (távolítsd el róla a habot fogyasztás előtt)
  • napraforgóméz - lassabban, nagy kristályokkal, két fázisban (az első fázis pár hét alatt beindul, felül folyékonyabb, alul sűrűbb réteg válik el egymástól)
  • vegyes virágméz - egyenletes tempóban, egyenletes kristályokkal
  • akácméz, hársméz, selyemfűméz – nehezen kristályosodik (az akácméz mindig áttetsző, világos, a selyemfű pedig mattos árnyalatú, nem csillog)

A kristályosodásra hajlamos mézeknél nézd meg a palackozás dátumát.

Ha több hónapos például a virágméz, és még mindig áttetsző, nyugodtan gyanakodhatsz.

4. Íze, illata

A természetes méznek jellegzetes virágpor íze van. Vásárlás után mindig figyelmesen kóstold meg a mézet. Fejleszd ízlelésed.

  • akácméz – enyhén aromás, kevéssé savas
  • repceméz – nagyon édes, jellegzetes zamatú
  • napraforgóméz – kesernyésen édes, nagyon karakteres ízű

HAMISÍTÁSI TRÜKKÖK

A termelő, a felvásárló és a kereskedő is különféle technikákkal tudja hamisítani a mézet

1. Ipari méz

A méhek nem a virágok nektárjából készítenek mézet, hanem a termelő által a velük feletetett, hígított kristálycukorból. Ennek a méznek a felhasználása csak a sütőipar számára engedélyezett.

2. Szirupozás

A csalók vízben feloldják a kristálycukrot, szirupot főznek belőle, és ezt hozzákeverik a valódi mézhez. Mivel a méz 80 százalékban maga is cukor (igaz, nem répacukor!), nehéz észrevenni a hamisítást. Az ilyen mézben kevesebb az ásványi anyag, a vitamin, a nyomelemek, ezért gyógyhatása is jelentősen csökken.

Elterjedt az olcsó izocukorral való hígítás is. Ez a technika a legkönnyebben kimutatható az eredetiség vizsgálat során.

3. Bekeverés

A mézet melasszal, glicerinnel, mesterséges zamatanyagokkal is keverhetik.

4. Műméz

Leggyakrabban virágmézként árusítják. Invertcukorból készítik, aromás anyagokkal ízesítik. Így buktathatod le: egy kávéskanálnyi mézet oldj fel tiszta szeszben. A valódi méz teljesen feloldódik, a hamisított homályos lesz, és a belekevert anyag leülepedik.

5. Forralás, melegítés

Forralással, melegítéssel változtatják meg a méz állagát. Például a virágmézeknél melegítéssel állítják be a kívánt folyékonyságot. Praktikus szempontból is melegítik a mézet, mert úgy könnyebb palackozni.

Az értékes tápanyagok sajnos elillannak ettől az eljárástól.

6. Hígítás

Jó minőségű mézet olcsó mézzel bekeverni is elterjedt trükk.

7. Vizezés

Vásárláskor fordítsd meg a lezárt üveget. Ha az aljáról a buborékok gyorsan haladnak fölfelé, akkor sok vizet tartalmaz, biztos, hogy hamisított.

8. Színezés

A méz színét is képesek változtatni a hamisítók, különféle adalékanyagok hozzákeverésével.