KÜLFÖLD

Egy­mil­lió be­ván­dorló ka­pott uniós ál­lam­pol­gár­sá­got

Egyre több mig­ráns kapja meg va­la­me­lyik EU-s or­szág­ban az ál­lam­pol­gár­sá­got. A leg­bő­ke­zűb­ben a me­di­ter­rán or­szá­gok­ban osz­to­gat­ják...
címkék:
  • Szerző: Ripost

Kiadta jelentését az uniós statisztikai hivatal (Eurostat). Eszerint 2016-ban 995 ezer fő kapott Európai Uniós állampolgárságot, ami 18%-kos emelkedést jelent az előző évekhez képest. A tendencia várhatóan folytatódni fog.

Az újonnan állampolgárrá vált személyek88 százaléka nem uniós országból érkezett. A honosítottak legnagyobb csoportját a marokkóiak alkotják (101300). Őket az albánok (67500), az indiaiak (41700), a pakisztániak (32900), és a törökök (32800) követik.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Érdekesség, hogy az EU-állampolgársággal rendelkezők közül a legtöbben a románok szereztek állampolgárságot egy másik uniós tagországban, 29700-an.

Az állampolgárságot osztogató országok közül Olaszország volt a legbőkezűbb, ők 202 ezret adtak 2016-ban, főként albánoknak és marokkóiaknak. Őket követi Spanyolország, ahol 151 ezren tehették le az állampolgársági esküt, főleg marokkóiak és bolíviaiak. Utánuk következik Nagy-Britannia (149 ezer), Franciaország (119 ezer) és Németország (113 ezer). Magyarország 4315 főnek adott állampolgárságot, a sor végén Ausztria, Lettország és Szlovákia található.

A migránsok jelentik a megoldást – az IMF szerint…

A fejlett országoknak bevándorló munkaerőhöz kellene folyamodniukannak érdekében, hogy ellensúlyozzák aktív életkorú lakosságuk elkerülhetetlen csökkenését és a gazdaságnak a népesség elöregedéséből adódó lassulását” – javasolta hétfőn a Nemzetközi Valutaalap (IMF).

Eközben a címlapon

A hírhedt pénzügyi szervezet megemlíti, hogy „a migránsok befogadása problémákat is okozhat és politikai értelemben visszaüthet”, de azért szerintük „nagy lehetőséget jelentenek a befogadó országok számára”.

Az IMF sokadszor emlegeti, hogy a Közel- és Távol-Keletről, valamint Afrikából bevándorló tömegek teszik majd rendbe az európai államok nyugdíjrendszereit, holott ezt még nem igazolta semmi. Európában egyre többen gondolják úgy, hogy a bevándorlók nagy része nem dolgozni jön Európába, hanem hogy a szociális ellátórendszeren élősködjön, ráadásul a bűnözés is drasztikusan emelkedett a tömeges migrációval.

címkék: