DIÉTA

Egyet­len apró vál­toz­ta­tás és sok­kal egész­sé­ge­sebb lesz a reg­geli tü­kör­to­jás

A tojás az egyik leg­jobb reg­geli, mely egész dél­előttre ellát ener­gi­á­val, és még a zsír­ége­tést is elő­se­gíti. Egyet­len apró trük­kel vi­szont még egész­sé­ge­sebb, rá­adá­sul fi­no­mabb is lehet. De vajon mit kell ten­ned vele?

Hét gramm fehérje, számos vitamin és ásványi anyag – ennél jobban nem is kezdhetnéd a reggelt! És hogy miben van benne ez a rengeteg tápanyag? Természetesen a tojásban, amely az egyik legjobb zsírégető reggeli. Persze csak akkor, ha nem sütöd túl sok olajban. Ám ha jól megnézed, milyen olajat használsz az elkészítéséhez, egyszerre lesz finomabb és egészségesebb is a tükörtojásod.

A csodaszer az olívaolaj: ha ebben sütöd a tükörtojást, a sárgája tökéletesen folyós lesz, míg a fehérje megpirul, az olívaolajjal pedig egy csomó hasznos antioxidáns hatású vegyületet is beviszel a szervezetedbe. Ráadásul az olívaolajban való sütés során kevesebb ártalmas aldehidszármazék keletkezik, mintha más növényi olajban sütnél.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Sütésre alkalmas olívaolajat válassz, ne az extra szűz változatot használd, amely inkább salátákhoz alkalmas. Az olívaolaj gyorsan felforrósodik, és a füstpontja is viszonylag alacsony, így ne melegítsd nagy lángon. Ha így sütöd a tükörtojást, a sárgája tökéletesen folyós lesz, míg a fehérje szépen megpirul, ás az olívaolaj enyhe, különleges ízt ad neki.