INSIDER

Egyet­len adó sem emel­ke­dik, csak csök­ken­té­sek lesz­nek!

A jövő évi költ­ség­ve­tés a csa­lá­dok tá­mo­ga­tá­sá­nak költ­ség­ve­tése lesz, és a 2020-as adó­cso­mag is ezt tá­mo­gatja.
  • Szerző: RIPOST

A 2020-as év költségvetése a családok támogatásának költségvetése lesz, a 2200 milliárd forintot is meghaladja a családok támogatására jövőre rendelkezésre álló összeg – jelentette be Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár. Ez 2010-hez képest, amikor 960 milliárd forint állt rendelkezésre erre a célra, két és félszeres emelkedést jelent.

A 2020-as költségvetés beterjesztésével egy időben a kormány benyújtotta a jövő évi adócsomagot is. És amire még nem volt példa:

egyetlen adó sem emelkedik, csak adócsökkentések lesznek.

Többek közöttcsökken a kisvállalati adó, a szálláshely áfája, nem kell reklámadót fizetni, a feltöltési kötelezettség és az egyszerűsített vállalkozói adó (eva) megszűnik.

Az adórendszer alapjai nem változnak, a családi adórendszer megtartása, a négygyermekes anyák élethosszig tartó szja-mentességének bevezetése mellett a gazdaság minden szereplőjének könnyebb lesz 2020-ban.

Az adórendszer továbbra is Európa egyik legalacsonyabb, 15 százalékos személyijövedelemadó-kulcsán és a családi adókedvezményen alapul, ez utóbbi

380 milliárd forintot hagy jövőre a gyermekes családoknál.

2020. január 1-től azok az édesanyák, akik legalább négy gyermeket szültek vagy fogadtak örökbe, és saját háztartásukban nevelték őket, az szja-mentességnek köszönhetően 15 százalékkal többet vihetnek haza a fizetésükből, ami összességében 22 milliárd forintot hagy a nagycsaládosoknál.

Eközben a címlapon