MAMAKLUB

Egye­temi ku­ta­tók ele­mez­ték a csa­ládi va­cso­rá­kat, el­ké­pesztő, mire ju­tot­tak

A leg­több csa­lád nap­hosszat rohan, így a va­csora az egyet­len al­ka­lom, ami­kor végre szem­től szem­ben be­szél­get­het­nek a csa­lád­ta­gok. Több ku­ta­tás is hang­sú­lyozza, mennyire fon­tos ez az együtt­lét. De ho­gyan hoz­hat­juk ki a leg­töb­bet be­lőle?

Hogy mi a jó a közös vacsorában? A családok így egészségesebb étkezési szokásokat alakíthatnak ki, az együtt étkező családok tagjainál pedig ritkább a depresszió, a szorongás, jobb az önértékelésük, nagyobb a szókincsük, a gyerekek illedelmesebbek és  még az iskolában is jobban teljesítenek.

Bírd szóra a családot!

A kezdés a legnehezebb: amikor mindenki fáradt, nem szívesen kezdünk bele az iskoláról vagy a munkahelyünkről szóló monológba, ráadásul ingerlékenyebbek is vagyunk. Épp ezért jobb, ha nem arról kezdesz el beszélni, hogy már megint milyen rendetlenség van a gyerekek szobájában, inkább tegyél fel jól irányzott kérdéseket például arról, milyen filmet néznének meg szívesen, milyen zeneszám vagy videojáték a kedvencük. És persze figyelj osztatlanul a válaszukra, ne a telefont nyomkodd közben.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Fotó. Pixabay
Fotó. Pixabay
Figyelj a részletekre!

Nemcsak az lehet érdekes, mit mondanak a többiek – a nem verbális jelekre, például a gesztusokra vagy az arckifejezésekre is érdemes figyelni. Ezek gyakran többet árulnak el, mint a szavak.

Ne tiltsd, használd okosan!

Nem a legjobb ötlet, ha vacsora közben sem tudsz elszakadni a telefonodtól. Ha leteszed, azzal viszont azt üzened a többieknek, hogy figyelsz rájuk, és fontosnak tartod az együtt töltött időt, ráadásul a gyerekeknek is jó példát mutatsz. Kitiltani viszont nem érdemes a kütyüket, mert a formális szabályok betartatása nem alapozza meg a jó hangulatot. Másrészt pedig az egyáltalán nem gond, ha például a gyerekek meg akarják mutatni a kedvenc játékukat a készüléken.

Figyelj oda, hogyan beszélsz az ételről!

Ha a szülők sokat kritizálják a saját testüket a gyerekek előtt, az a kicsikre is rossz hatással lehet, szélsőséges esetben akár kamaszkori evészavarokba is torkollhat. Épp ezért érdemes az étellel kapcsolatban annak egészséges, tápláló voltát hangsúlyozni.

Fotó. Pixabay
Fotó. Pixabay
Minden család más!

Minden családban mások a szabályok, ráadásul minden családtag külön egyéniség. Az is lehetséges, hogy a napirendetekbe nem fér bele a nyugalmasan, ülve elköltött vacsora. Akármi is a helyzet, ne legyen lelkiismeret-furdalásod. Egyszerűen találj valahol egy fél órát, amikor együtt lehettek, és megbeszélhetitek, hogy telt a nap. Ez lehet a reggeli, a közös vacsorakészítés, vagy a lefekvés előtti percek, de akár az iskolából haza vezető út is.