INSIDER

Egye­dül­álló a ma­gyar csa­lád­tá­mo­ga­tási rend­szer

Be­nyúj­totta az Em­beri Erő­for­rá­sok Mi­nisz­té­ri­uma a csa­lád­vé­delmi tör­vényt az Or­szág­gyű­lés­nek - je­len­tette be pén­te­ken Kás­ler Mik­lós, az em­beri erő­for­rá­sok mi­nisz­tere. Hang­sú­lyozta: Eu­ró­pá­ban a leg­töb­bet ha­zánk költi csa­lád­tá­mo­ga­tásra, és olyan egye­dül­álló le­he­tő­sé­ge­ket vezet be, mint a nagy­szü­lői gyed és a négy­gye­re­kes anyák adó­men­tes­sége.
A nemzet megmentésének és fennmaradásának törvénye

– így jellemezte Kásler Miklós miniszter azt a tervezetet, amit pénteken benyújtott azt Országgyűlésnek.

EZT OLVASTAD MÁR?

Kiemelte: 2012 óta a gyerekvállalási kedv 21 százalékkal emelkedett.

Az új intézkedéseket ismertetve a következőkről számolt be:

- Legfeljebb 10 millió forintos, kamatmentes babaváró támogatást igényelhet minden házaspár, ahol a feleség 18 és 40 év közötti, és a pár egyik tagja legalább három éve biztosítási jogviszonyban áll. A kölcsön törlesztését az első gyerek születésekor három évre, a másodiknál további három évre felfüggesztik, a harmadik gyerek születésekor pedig teljes egészében elengedik.

- Kiterjesztik a kamattámogatott lakáscélú kölcsönt a használt lakásokra is, és eltörlik az eddigi 35 millió forintos értékhatárt.

- Bővítik a jelzáloghitelekhez nyújtott gyerekvállalási támogatást: júliustól már a második gyerek születése esetén elengednek egymillió forintot, a harmadik gyerek születésénél pedig négymillió forintot.

- Az autóvásárlási támogatás a három vagy több gyereket nevelőknek jelent segítséget új, hétszemélyes autó vásárlásához 2,5 millió forint erejéig vagy az autó árának 50 százalékáig.

Eközben a címlapon

-A négy vagy több gyermeket nevelő anyák nyugdíjba vonulásukig tartó személyi jövedelemadó mentessége jövő évtől lép életbe.

- 2020-tól a még nem nyugdíjas korú nagyszülők is jogosultak lesznek a gyedre, ha mindkét szülő dolgozik, és ők ezt kérik.

- A kormány a jelenlegi 50 ezerről 70 ezerre növeli a bölcsődei férőhelyek számát, így minden házaspár elhelyezheti majd a gyermekét bölcsődében.

Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár azt hangoztatta, hogy Európában Magyarország fordítja a legtöbb pénzt a családok támogatására, kétszer annyit, mint 2010-ben.

Ez évente 2000 milliárd forintot jelent, ami a GDP 4,8 százaléka. A részletekről szólva hozzátette: a babaváró támogatás törlesztőrészlete nem haladhatja meg a havi 50 ezer forintot, és csak akkor kamatmentes a hitel, ha az igényléstől számítva öt éven belül megszületik az első gyermek. Ha három gyerek születik a családban, akkor egyetlen fillért sem kell visszafizetni belőle.

A családi otthonteremtési kedvezményhez (csok) kapcsolódó kamattámogatott kölcsönnel kapcsolatban emlékeztetett: fél évvel ezelőtt egy kétgyerekes család a csok mellé semmilyen hitelt sem tudott felvenni, most azonban már új építésű ingatlanra, júliustól pedig a használtra is lesz ilyen lehetőség.

A fennálló jelzáloghitel tartozások elengedésében is nyitnak a kétgyerekesek felé. Ha például egy házaspár három gyereket tervez, és felveszi a babaváró kölcsön 10 millió forintját, a 10 millió forintos csok-ot, amelyhez igényli a 15 millió forintos kamattámogatott hitelt, akkor 25 millió forintos támogatáshoz jutnak, a harmadik gyerek születésekor pedig a babaváró kölcsönt egyáltalán, a kamattámogatott hitelből pedig már ötmillió forintot nem kell visszafizetniük.

A nagycsaládosok autóvásárlási támogatását közvetlenül a kereskedőnek utalják át, azt tehát nem kell megelőlegezni. Az államtitkár hangsúlyozta: a négygyerekes nőknek járó szja mentességhez hasonló sehol sincs a világon, Magyarország az első, amely ezt bevezeti, és a nagyszülői gyed sem jellemző más országokban.